7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Somuncubaba paylaşılamıyor

Somuncubaba Çilehanesi, fırını ve evi kamulaştırıp bölgede ekmek pişirmeyi planlayan Osmangazi Belediyesi ile mal sahibi Doğangil ailesini karşı karşıya getirdi.

14. yüzyıla ait olan ve bu özelliğiyle dünyanın en eski evlerinden olan Pınarbaşı Caddesi üzerindeki Somuncu Baba çilehanesi paylaşılamıyor. Yıllar önce dedelerinin aldığını ve buranın tapulu mülkleri olduğunu belirten İbrahim Doğangil, Osmangazi Belediyesi ve Somuncubaba Vakfı'nın burayı almak istediğini söyledi. Vakfın çıkarmış olduğu bazı broşürlerde ise faaliyette olmayan Somuncu Baba fırınında ekmek pişirilip halka dağıtıldığı bilgilerinin yalan yanlış halka iletildiğine işaret eden Doğangil, fırını faaliyete geçirmek için kamulaştırma davası açan Osmangazi Belediyesi ile hukuk mücadelesi veriyor. Vakfın ve belediyenin çıkarmış olduğu broşürleri gören Doğangil, çilehanenin üzerine "Sayın ziyaretçilerimiz. Bu eser belediyenin ve vakfın himayesinde değildir. Hiçbir hukuları bulunmamaktadır" şeklinde tabelalar astı. Yanmayan ve sadece ziyaretçilere açık olan bir fırını kullanarak reklam yapıldığını söyleyen Doğangil, "Buranın tapusu bende. Biz burada hiç bir maddi kazanç elde etmiyoruz. Amacımız maddi kazanç sağlamak olsaydı şimdiye kadar bunu yapardık. Ancak Somuncu Baba Vakfı, çıkarmış olduğu broşürlerde hiç olmayan bir çalışmanın olmuş gibi gösterilmesi bizim açımızdan üzüntü verici. Vakfın bastırdığı broşürlerde Somuncu Baba fırınında her gün ekmek çıkarıldığı ve yoksul vatandaşlara dağıtıldığı söyleniyor. Peki böyle birşey varsa buraya gelen vatandaşlar neden göremiyor? Bazen vatandaşlar buraya ekmek çıkıyor ümidiyle geliyor ama eli boş dönüyor. Çünkü olmayan birşeyi halka varmış gibi gösteriyorlar. Osmangazi Belediyesi ve vakıf çıkarmış olduğu tanıtım kitaplarında fırını restore ettireceğinden bahsediyor. Daha mülkiyetini alamadı. Ayrıca bu tarihi fırının faaliyete geçmesinin mümkün olmadığına dair Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı var. Bu tarihi fırında ekmek pişirilmesi mümkün değildir" dedi.

İbrahim Doğangil, belediye ve vakıfla ilgili mahkemeye başvurduklarını ve mahkeme sürecinin devam ettiğini söyledi. Çıkan spekülasyonlar sebebiyle ziyaretçi sayılarında son iki yıla oranla düşüş olduğunun altını çizen Doğangil, yapılan yalan yanlış işlerin Somuncu Baba'nın manevi şahsiyetine zarar verdiğini ifade etti.

SOMUNCU BABA'DA SORUNLAR BİTMİYOR

Bursa'nın önemli manevi şahsiyetlerinden biri olan Somuncu Baba'nın çilehanesi medet umanların yeri oldu. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte değişik mahallelerden gelen vatandaşlar, Somuncu Baba çilehanesinde namaz kılarak Kur'an-ı Kerim okuyor. Çilehaneyi ziyarete gelen vatandaşlar, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarının başarılı olması için çeşitli dualar etti. Bazı kadınların fırının içinde cüzdan ve para gezdirmesi dikkat çekti. Somuncu Baba'nın vefatından sonra çilehanenin satıldığını ve burayı dedelerinin aldığını belirten İbrahim Doğangil, bazı vatandaşların çeşitli hurafelere inanarak gelmelerinin yanlış olduğunu söyledi. Her gün yüzlerce kişinin çilehaneyi ziyaret ettiğini söyleyen Doğangil, "Biz insanların buraya gelmelerinden memnun oluyoruz.. Ancak buraya gelen bazı kadınlar duvarlara para sürüyor, duvar kenarlarından toprak alıyor, Somuncu Baba fırının içinde cüzdan ve para gezdiriyorlar. Bunları yapmaları çok yanlış. İnsanlar bir şey istedikleri zaman büyük velileri aracı edip yalnızca Allah'tan istemelidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 13:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?