4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Son açıklama; Fişleri çekilmedi!

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, 8 hastanın hayatını kaybettiği yangınla ilgili incelemelerin devam ettiğini, ihmali olanlar varsa ortaya çıkarılacağını bildirdi. Fişlerin çekilmesinin söz konusu olmadığını belirten Çelik, elektrikler kesilse bile cihazların çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Şevket Yılmaz Hastanesi'ndeki yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Müdürü Çelik, fişlerin çekilmesinin söz konusu olmadığını, hayatını kaybeden hastalardan ikisinin zaten beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler olduğunu belirterek, "Malzemelerin yanmasıyla başlayan yangında yoğun bakım duman altında kalınca hastalar sevk edilmek zorunda kaldı. 8 vatandaşımız hayatını kaybetti.

40'tan fazla yoğun bakım hastamız var. Fişlerin çekilmesi söz konusu değil. Acil durum jeneratörleri devreye girmiş, elektrikler kesildikten sonra da bu cihazlar çalışmaya devam eder. Hayatını kaybedenlerden ikisi beyin ölümü gerçekleşmiş, donör için çalışma yapılan insanlardır. Diğerleri de yoğun bakımda en ağır hastalar. Çeşitli spekülasyonlar var. İki bakanlık müfettişi ve savcılık inceleme yapıyor. Nerede hata varsa ortaya çıkarıp halkımızla paylaşmak, hesap vermek için çalışıyoruz" dedi.

Çelik, "Malzemelerin duman çıkarmayacak şekilde yapılması gerekmez mi?" şeklindeki soruya, "Olayı taşeron firma üzerine yoğunlaştırıyorlar. Sağlık Bakanlığı özel sektörden hizmet alıyor, tomografi, MR vs. gibi. Böyle bir hata yapıp ucuza kaçacaklarını sanmıyorum. Milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor bu firmalar. İddiaların hepsi araştırılıyor. Bu olaydan ders çıkarmak, sorumlular varsa tespit edip hesap sormak için çalışıyoruz. Her seferinde olduğu gibi, olayın boyutlarını başka yerlere çeken, sağlık personelini üzen, rencide eden açıklamaları üzüntüyle izliyoruz. Acı bir olay yaşanmıştır. Burada bizim üzerimize düşen, bu olaydan ders çıkarmak ve sorumlulardan hesabını sormaktır. Bunun üzerinden siyaset yapmak, sağlık çalışanlarını rencide etmek bizi üzüyor" diyerek olayın çarpıtılmamasını istedi.

"FİŞLER ÇEKİLSEYDİ BÜTÜN HASTALARIN ÖLMESİ GEREKİRDİ"

Ölenlere Allah'tan rahmet dileyen Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, "Sonuçları sizle en kısa zamanda paylaşacağız. Biz hastalarımızı iyileştirmek için buradayız. Hiçbir hastanın fişini çekmeyiz. Bir problem var, bunu birlikte paylaşacağız. Yoğun bakımda 46-47 hasta vardı, bunların hepsi makineye bağlıydı. Biz fişleri çekseydik hepsinin ölmesi gerekirdi. 70 küsur hastanın tedavisine diğer hastanelerde devam ediliyor. İnternet alt yapısındaki zarar giderildi. Savcılık soruşturması bittikten sonra en kısa zamanda burayı eski haline getireceğiz" diye konuştu.

Havalandırma hakkındaki soruları da cevaplandıran Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, "Yoğun bakımların havalandırması bağımsızdır, hiçbir zaman birbirleriyle ilişkili değildir. Yoğun bakımlarda enfeksiyonun ortaya çıkmasını önlemek için havalandırma vardır. İlk araştırmalara göre, dumanın kabloların geçtiği yerden sızarak yukarıya çıktığını düşünüyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 12:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?