4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Sönmez: 'Amaç, kayığı batırmamak'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yaşanan krizi geçici bir fırtınaya benzetip maksadın kayığı batırmamak olduğunu söyledi.

Rumelisiad tarafından ayda bir yapılan sinerji toplantısının onur konuğu Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez oldu.

Toplantıya BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, MUSİAD Bursa Şube Başkanı Cemil Tekin, Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan ve çok sayıda işadamı katıldı. Toplantıda yeni üyelere de Rumelisiad Başkanı Vehbi Varlık ve Sönmez tarafından rozet takıldı. Toplantıda konuşan Celal Sönmez, Türkiye'nin uzun yıllar düşük seviyede seyreden komşu ülkelere olan dış ticaretinin son yıllarda sevindirici bir şekilde artış gösterdiğini belirtti.

Yaşanılan coğrafyada faydanın öncelikle komşu ülkelerden bekleneceğini vurgulayan Sönmez, "Bunların başında da Balkan ülkeleri gelmektedir. Köklerimizin bir kısmını orada bıraktıysak da bağlarımızı sürekli güçlendirmeliyiz. Bu tempomuzun sürekli artmasını da temenni ediyorum. Artık geçmişte sorunlar yaşadığımız ülkelerle bile ticaret yapar hale geldik. Buna en güzel örnek de Bulgaristan'dır. Bu olumlu gelişmelerin giderek artmasını temenni
ediyorum" dedi.

Başarının sırrının dişiyle tırnağıyla kazımak olduğunu da dile getiren Sönmez, Balkanlar'da yaşayan insanlarda da bu özelliğin olduğunu kaydetti. Dünyanın her yerinde iş yapmak için sermaye, emek ve teknolojinin bir araya gelmesi gerektiğinin söylendiğini ifade eden Sönmez, "Esas olan girişimciliktir. Bursa insanında da bu var. Bursa'ya girişimcilik ruhunu da Balkanlardan gelen ilk göçmenler aşılamıştır. Başarı da doğru işi, doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişilerle yaparak gelir" diye konuştu.

Bursa insanındaki girişimcilik ruhunun kolay kolay başka şehirlerde görülemeyeceğini anlatan Sönmez, bu sayede Bursa'nın zamanla kabuk değiştirdiğini söyledi. Şehrin gelişimi için girişimcilerin büyük emek sarf ettiğini de kaydeden Sönmez, "İleriyi gören girişimciler Tofaş'ı yalvar yakar Bursa'ya getirmiştir. Emekli şehri denen Bursa, daha sonra tekstil şehri olmuştur. Bu bereketten en olumlu şekilde yararlanmıştır. Tekstille uğraşan firmalar da en az 10 yıl daha tekstilden ekmek yer. Bursa daha sonra da otomotiv ve metal sanayi kenti olmuştur. Böylelikle Bursa, Türkiye ekonomisinde İstanbul'dan sonra ikinci olmayı başarmıştır. Diğer Anadolu şehirleri Bursa'ya gıpta ile bakmaktadır" şeklinde konuştu.


Dünya genelinde yaşanan ekonomik krize de değinen Sönmez, krizi fırtınaya benzeterek amacın kayığı batırmamak olduğunu kaydetti. Öncelikle firmaların verimliliğini artırmak gerektiğini vurgulayan Sönmez, likiditenin sağlam tutulmasını tavsiye etti. Yatırımların gerekiyorsa kısılmasını da öneren Sönmez, enerjide, istihdamda ve pazarlamada verimliliğin önemli olduğunu anlattı. Bu dönemde güneşin çarığı, çarığın da ayağı sıktığını ifade eden Sönmez, "İstihdam verimliliği de artık önem arz ediyor. Firmalar böyle bir dönemde pazar çeşitlemesi yapmalıdır. Ancak pazar çeşitlemesinin de artık mümkün olmadığını söyleyebilirim çünkü her yerde küçülme söz konusu. Ancak kayığı batırmamak için uğraşmalıyız" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 12:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?