3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Sönmez'den TÜİK değerlendirmesi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endekslerini değerlendirdi. Sönmez, sanayi üretiminin yüzde 23.7 oranında daralmasını "Bu, dış kaynaklı küresel krizin ülkemize olan olumsuz etkilerinin en fazla reel sektöre yansıdığının ifadesidir" dedi.

BTSO Binası'nda yapılan açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endekslerinin iş dünyasına yansımalarını değerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, en fazla daralan sektörün yüzde 58.7 ile motorlu kara taşıtlarında olduğuna dikkat çekti. Sönmez, ekonomiden gelen sinyallerin hükümetin aldığı tedbirlerle artık pozitife dönmesinin beklendiğini belirterek, "Bir taraftan finans kesiminin artan karlarını takip ederken, diğer taraftan reel kesimin daraldığını görmek elbette bizi tedirgin ediyor. Hükümetin aldığı tedbirlerin reel kesime olumlu yansımalarını artık görmek istiyoruz. Eğer krizde bir dip noktası varsa, reel kesim bunu gördü, baharla birlikte bu noktadan dönüş vakti geldiğine inanıyor ve yatırım - üretim ortamının iyileşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretim endekslerindeki düşüşün sürpriz olmadığının altını çizen Sönmez, "Söz konusu veriler, büyümeye ilişkin beklentileri de doğal olarak aşağıya çekiyor. Sanayi üretim endeksi daralmada zirve yaptı. Reel sektör gerçek anlamda "dip" noktayı gördü. Geleceğe iyimser bakmak istiyoruz Krizin başladığı dönemden beri hükümetin yaptığı çalışmaların yavaş yavaş sonuçlarını görmek ve şubat ayından itibaren dibini görmeyi umut ettiğimiz tablolarda, tedbir paketlerinin de desteğiyle yukarı doğru eğilimler bekliyoruz" diyerek, önümüzdeki dönemle ilgili beklentilerini dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 18:12:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?