5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

SP: Master ulaşım planı yapılmalı

BURSA'NIN MASTER ULAŞIM PLANI YAPILMALI

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Hilmi Tanış, her gün 100 aracın trafiğe dahil olduğu şehirde ulaşımı rahatlatmak için Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir master plan çalışması bulunmadığına belirterek, "Ben yaptım oldu, deneyelim, düzeltelim mantığı ile iş yapmak sıkıntılara çare olmuyor. Bir an önce master ulaşım planı hazırlanarak, yeni yollar açma, toplu ulaşım vasıtalarında dönüşüm ve raylı sistemin daha uzatılması için çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

Mahalli idarelerin birinci yıldönümünü değerlendiren Saadet Partisi İl Başkanı Hilmi Tanış, stadyumun yerinin bir gecede değiştirildiğine dikkat çekerek, "Aylarca yeni stadyum mevcut yere yapılacak denildi. Bir gecede yer değişti. 6 yıllık AK Parti belediyeciliğinin uzun vadeli planlarının olmadığı, günü kurtarmak mantığı ile günü birlik işler yaptığı ortadadır. Yıkılan sebze hali için belediye binası yapılacaktı. Burası da bir gecede başka projelere dönüşür mü" diye sordu.

Şehrin halen en önemli meselesinin ulaşım olduğunu ifade eden Hilmi Tanış, "Bursa'nın master ulaşım planı yok. Acemler'de BUSKİ'nin önünü genişletmek gibi geçici pansuman uygulamalar yapılıyor. Her gün Bursa trafiğine 100 yeni araç giriyor. Bursa'nın diklemesine ve paralel alternatif yeni yollara ihtiyacı var. Toplu ulaşım araçlarının daha verimli kullanılması ile alakalı dönüşüm bir türlü gerçekleşmedi. Cumhuriyet Caddesine tramvay hattı döşeyip araç trafiğine kapatacaksınız, ancak trafik yükünü kaydırdığınız Haşim İşcan Caddesinin devamında Şehreküstü Meydanında iki yoğun trafiğin çatışmasını nasıl çözeceğinize dair hiçbir kararınız yok. Merkezdeki caddeleri özellerden daha pahalı otoparklar haline getirdiniz. İstanbul'da bile vatandaş daha ucuza otopark hizmeti alıyor. Toplu ulaşımı teşvik için metro istasyonları yakınındaki ücretsiz otoparkları çoğaltmak yerine, mevcut otoparkları da paralı hale getirerek, vatandaşı şehir merkezine kendi aracıyla gitmeye zorluyorsunuz. Bursalıları yolunacak kaz gözüyle görmeyiniz. Türkiye'nin en pahalı ulaşımı ve su fiyatı Bursa'dadır. Bursaray'ın güzergahını daha hızlı genişletme konusunda gayret beklerken, çok yavaş giden çalışmalar, söz verilen günde bitirilemeyen ray çalışmaları vatandaşı üzüyor" diye konuştu.

Yunuseli havalanını hizmete açmaya çalışırken, Yalova Yolu'nda çok katlı otel ruhsatı verilmesini de tenkit eden Tanış, "Bu havaalanı için mania kriterleri gözetiliyor mu? Şu aralar şehirde birden bire 5-6 tane 5 yıldızlı otel inşaatı başladı. Bu otel alanları ve imar durumlarının yüksek olması, Doğanbey'de demir perde ülkelerini andıran yüksek yapıların ortaya çıkması rantçı bir anlayıştır. Kentsel dönüşümde rant mantığı bırakılarak insanların rahat edebileceği mekanlar üretilmelidir. Şu anda yapılan yüksek binalar insanların başını sokacağı yer olarak sunuluyor. Daha sonra buralar insanların kaçacağı güvenliksiz, kimliksiz mekanlar olacaktır. Deprem gerçeği yaşanırken, merkezde güçlendirilmesi gereken 20 okul ve yüzlerce bina ile alakalı en ufak bir çalışma bulunmuyor. Deprem vergilerini kalıcı hale getiren hükümet buradan topladığı vergileri güçlendirme için vatandaşa ucuz, geri dönüşü kolay kredi olarak kullandırmalıdır. Türkiye'de belediyecilik 3 döneme ayrılır. 1990 yılına kadar belediyecilik, sırtı millete, yönü devlete yönelik belediyeciliktir. 1990 dan 2002 ye kadar olan milli görüş belediyeciliği ile milletin malını gözeten, tükenmiş belediyelerin ayağa kalktığı, borçsuz, rüşvetsiz, halka hizmeti ibadet sayan belediyecilik dönemi vardır. 2002'den beri süren ise az iş, çok reklam, büyük borçlar, yolsuzluk, adam kayırma, lüks, israf ve rant belediyeciliği dönemi vardır. Türkiye'nin en pahalı su ve ulaşımını ucuzlatmak yerine, makam arabasını yenilemekle Bursa'nın meseleleri çözülemez" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 12:08:05
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 15:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?