4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Stadyum gerginliği

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin temmuz ayı belediye meclis toplantısında, belediyeye ait bir arsanın satışından elde edilen gelirin stadyum projesine aktarılmasına CHP karşı çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin temmuz ayı olağan toplantısı tarihi binada yapıldı. Toplantıda, Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'nde bulunan parselin satışına CHP'li meclis üyeleri tepki gösterdi. CHP Meclis Üyesi Osman Ayradilli, "Bursaspor 4 büyüklerin arasına girmediği müddetçe bir yere varamayacaktır. Biz Bursaspor'u yüceltip kendi ayakları üzerinde durmasını planlarken, ona zarar veriyoruz. Bu takımın yürümesini engelliyoruz. Herkes Bursaspor'un daha başarılı olmasını istiyor. Bu paraları Bursaspor'a verdiğimiz takdirde, Bursaspor'a zarar verdiğimiz kanısındayım. Bursapor'un kendi ayakları üzerinde durması gerekir. Bursaspor kulüp başkanları ne yapıyor, biz değil kendileri bu stadyumu yapmaları lazım. Bursa'da yüzlerce dereceye giren zenginler var. Bunlar neden bu stadın yapılması için bir katkı koymuyor. Biz Bursaspor'un ayakta kalmasını istiyorsak, bu yapılanlar Bursaspor'a yapılan büyük bir kötülüktür" diye konuştu.
CHP'li Meclis üyesine cevap veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belirtilen alandan elde edilecek gelirin Bursaspor'un oynadığı Atatürk Stadyumu'na aktarılacağını söyledi. Stad yapımının büyük bir maliyet getirdiğini belirten Altepe, "Stad sadece Bursaspor'un değil Bursa'nın anıtsal yapılarından biri. Bu stad, Konya, Kayseri ve Rize'de oluyorsa bizde neden olmasın. Stadın yapılması için bir takım kaynakların bulunması lazım. Elimizdeki arsaları satmazsak bu stadın kaynağını nereden getireceğiz. Bazı maçlar Trabzon'da, Konya'da, Rize'de ve Kayseri'de oynanacak ancak Bursa'da oynanmayacak. Çünkü standartlara uygun stadyum yok. Bursa diğer belediyeler gibi değil. Takımın gelirini artıracak, seyirci sayısını artıracak ve kente ekonomik açıdan gelir sağlayacak bir stadyum yapıyoruz. Ancak bu çalışmalarımız Bursaspor'a kötülük olarak görülüyor. Sosyal cazibe merkezleri ile şehre güzellik katacak olan bir stad Bursa'ya nasıl zarar verecek, bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bizden önce gelen yöneticiler bunu yapmış olsaydı bunlara gerek kalmayacaktı. 200 bin nüfuslu Trabzon'da takım şampiyonluğa oynuyorsa, neden 2 milyon nüfuslu tek takımı olan Bursa hala oynayamıyorsa oda bizim için bir ayıptır. Bursaspor ikinci ligde iken bütün Bursa esnafı bundan etkilendi. Bursaspor'un başına geleneler herkes kenardan baktı ve Bursaspor'a çelme atmaya başladı. Bizim için Bursa'nın küme atlaması, şampiyonlar liginde oynaması önemli. Biz, Bursaspor şampiyonlar liginde oynasın diyerek, bu takıma ne kötülük yapıyoruz" diye konuştu.

Stadyumu yenilenerek Bursa'ya kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğüne ifade eden Başkan Altepe, stadyum Bursa'nın anıtsal bir yapısı olduğunu belirtti. Stadyumun kentin simgelerinden biri olduğuna işaret eden Başkan Altepe, "Bu yüzden Bursa'nın stadyumu önemlidir. Yaşayan canlı bir organizma olan şehri öldürmeden stadyumu Bursa'ya kazandıralım istiyoruz. Stat yalnızca Bursaspor için yapılmayacak. Türkiye'de uluslararası bir organizasyon yapılıyor. Rize'ye veriliyor, Kayseri'ye veriliyor. Ama Bursa'ya verilmiyor. Çünkü bizim stadyumumuz yeterli değil. Stadyum inşaatında kullanmak üzere bir arsa satmak istiyoruz. Onu da satmayalım diyorlar. Ne yapacağız. Hiçbir şey yapmayalım hiçbir sıkıntı olmasın. Bizim için Bursaspor'la birlikte Bursa'nın küme yükselmesi önemlidir. Bursa'nın Avrupa ya da dünya şampiyonasında oynaması çok önemlidir. İstanbul, Konya, Trabzon için takımları nasıl önemli ise Bursaspor da bizim için çok önemlidir. Biz alt kümede kalmayı hak emiyoruz" dedi.

Kentteki yatırımların yüzde 70'den fazlasını Bursaray'ın oluşturduğunu söyleyen Altepe, bu kapsamda ihalesi geçen dönem yapılan ve inşaatına başlanan Bursaray C etabında yapılan değişikliklerle projede yüzde 36 tasarruf sağlandığını ifade etti. Üniversite etabında yapılan küçük bir proje değişikliği ile 6 bin 500 metre olan hatta harcanacak para ile 2 bin 300 metre daha raylı sistem hattı yapmı imkanı sağladıklarını anlatan Altepe, "Proje değişikliği ile elde edilen yüzde 36 tasarruf yanı 2 bin 300 metre güzergahı Mudanya Yolu'nda Organize Sanayi Bölgesi'nde son bulan hattın Emek'e kadar uzatılmasında kullanılacak. Emek bölgesinin de raylı sistem ulaşımından sağlıklı bir şekilde faydalanmasını sağlayacak bu hattın inşaatını da gerekli izinleri aldıktan hemen sonra başlayacak" şeklinde konuştu.

YENİ YOLLAR YAPILACAK
Ulaşım yatırımlarının Bursaray'la sınırlanmadığını belirten Altepe, Ankara - İzmir Yolu'na alternatif olabilecek 30 metrelik bir çevre yolunun oluşturulacağını kaydetti. İlk etapta Soğanlı Mahallesi'nden Beşyol'a kadar olan bölümde 350 civarında bina kamulaştırılarak yol açma çalışmaları yapılacağını kaydeden Başkan Altepe, "Kamulaştırma yapılacak yapıların sahibi olan vatandaşlarımız belediyeye davet edildi. Hissedarlarla görüşülerek kamulaştırmalar bir an önce yapılıp inşaata başlanacak" dedi.

Şehir içi ulaşımı rahatlama çalışmaları yapıldığını belirten Altepe, "Beşevler Kavşağı'nın eksik lupu tamamlanıyor. Beşevler'e dönmek isteyenler, artık Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'na girmeden ulaşabilecekler. Merinos Kavşağı'nın Kültürpark Gaziakdemir kapısının önündeki bölümüne alternatif bir dönüş güzergahı oluşturuluyor. Bu dönüş ile Mudanya Yolu'ndan gelerek tekrar Mudanya istikametine dönmek isteyen araçlar Altıparmak'tan inen trafik ile karşılaşmayacak. Dolayısıyla Merinos Kavşağı'ndaki yoğunluk ortadan kalkacak. Güney Çevre yolu ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Gürsu Kavşağı inşaatının temelini 20 Temmuz'da törenle atacağız. Yeni teleferik projesiyle ilgili çalışmalar da devam ediyor. Projeyle ilgili çalışmaları ilgili bakanlığa gönderdik. Gerekli izinlerin alınmasının ardından inşaata başlayacağız" diye konuştu.

ATATÜRK CADDESİ DEĞİŞİYOR
Ulaşım yatırımlarının yanında kentin daha yaşanılabilir bir hal alması için gerekli çevre düzenlemelerinin yapıldığını söyleyen Altepe, Bursa'nın vitrini olan Atatürk Caddesi'nde bir cephe düzenlemesine gidileceğini söyledi. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onay gören bir proje ile Atatürk Caddesi'ndeki tüm binaların cephesinin tek tip olarak düzenlenmesinin öngörüldüğünü belirten Altepe, "Bölgedeki yer sahipleriyle bir araya gelerek mutabakata vardıktan sonra çalışmalara başlayacağız" şeklinde konuştu.
Stadyum yapımında bazı yerlerin model alınacağını ifade eden Altepe, "Zemin etüdü çalışmaları tamamlandı. İnşaatın başlatılması için projelerin en iyi şekilde inceleniyor. Mimar ve mühendis arkadaşlarla birlikte Almanya'da son yapılan stadyumları yerinde göreceğiz. Yalnızca stad değil bir aktivite merkezi olarak kullanılması için örneklerini yerinde göreceğiz. Belediye tarafından yaptırılan tek stadyum inşaatı olacak" diye kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 19:04:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?