6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Staj yapan öğrencilere sigorta şoku

STAJ YAPAN ÖĞRENCİLERE SİGORTA ŞOKU

Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, meslek liselerinde zorunlu staj yapan ve Çıraklık Eğitim Merkezleri'nde öğrenim gören öğrencilerin sağlık sigortalarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından durdurulduğunu söyledi.

Türkiye'deki işletmelerin en büyük sıkıntısının meslek eğitimi almış kalifiye eleman olduğunu aktaran TEKEV İl Başkanı Fahri Yıldız, teknik eleman yetiştirilmesinin en önemli kaynağının da 3308 sayılı kanun kapsamında meslek liselerinde yetiştirilen Teknisyen ile Çıraklık Eğitim Merkezleri'ne devam eden çırak, kalfa ve ustalardan oluştuğunu aktardı. Çıraklık Eğitim Merkezleri'nde ve meslek liselerinde döküm, elektrik, torna-tesviye, motor, tekstil, ayakkabı vb. birçok konuda ilköğretim sonrası çocukların branşlarına göre 3 - 4 yıl boyunca yetiştirip Milli Eğitim Bakanlığı Tasdikli Diploması verilerek meslek sahibi yapıldığını hatırlatan Yıldız, "Bugüne kadar çıraklar iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası kapsamında SSK (SGK) sağlık ve sigorta yardımlarından faydalanmaktaydı. Hiç bir sorun da yaşanmamaktaydı. Ancak, sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Kanuna farklı eller değince, kanun içinde birbiriyle çelişen, aynı konuda farklı hükümler bulunduran, diğer kanunlarla uyumsuz, sorunları çözemediği gibi üstelik her konuyu bir birine dolayan bir düzenleme çıkmış oldu" dedi.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5'inci maddesinin (b) bendinde; 5 / 6 / 1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar" deniliyor. Buna göre, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortasının uygulanması gerekiyor şeklinde konuşan Yıldız, "SGK, meslek hastalığın ne anlama geldiğini anlayamadığı için Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı'nın 27 Nisan 2009 tarihli ve 5620196 yazısında çıraklık eğitim merkezlerine devam eden çıraklar için gereğince bu kapsamdaki sigortalılar için genel sağlık sigortası primine tabi olmadıkları için sağlık yardımı yapılmaması gerektiği yönünde SGK müdürlüklerine talimat verildi" diye ifade etti. YÖK'ün ve DANIŞTAY'ın pinpon maçına dönüştürdüğü Katsayı adaletsizliğinin üstüne SGK Kısa Vadeli Sigortalar Dire Başkanlığı'nın da bu öğrencilerin sağlık yardımlarına göz diktiğini vurguladı. Yıldız şöyle konuştu: "Anlaşılan Bazılarının Türkiye'de bırakın Mesleki eğitim almayı bu eğitimi kimsenin aklına bile getirmemeleri yönünde çalışmaları var. Hani sosyal güvenlik reformu hak kaybına yol açmıyordu. Bugüne kadar sağlık yardımlarından yararlanan çıraklar ne oldu da sağlıksız kaldı. Eğer yasanızda eksiklik varsa derhal tamamlayın. Yok, yasanızda eksiklik yokta zihniyet farkı varsa, lütfen yasaları vatandaş lehine yorumlayın. Ya kanunu çıkarırken eksiği gediğini tamamlayın, ya da kanunları işinize geldiği gibi yorumlamayın" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2010 Perşembe 09:30:05
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 10:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?