4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Stand-up gibi konferans

Bursa'da meme kanseri konulu bir konferans veren Op. Dr. Murat Çalıkapan, öğrencileri gülmekten kırdı geçirdi. "Kadınlar, meme kanseri olduğu zaman hemen komşusuna gidiyor, karşı komşu sanki genel cerrahi uzmanı" diyen Çalıkapan, "Bıçak vurdurma, kanser çoğalır" anlayışının yanlışlığına da temas etti.

Kanser Haftası faaliyetleri çerçevesinde sağlık meslek lisesi öğrencileri ve hastalıkla mücadele eden kadınlara yönelik konferans veren Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Çalıkapan, yaptığı benzetmelerle stand-up'çılara taş çıkardı. Öğrencilerin sıkılmaması için hastalıkları ve tedavilerini esprili bir dille anlatan Çalıkapan, kanserin sebepleri ve belirtilerini de anlattı.

Meme kanseri hastalığının çok fazla üreyen türden olmadığını belirten Çalıkapan, "Akıllı bir kadın meme kanserine kesinlikle yakalanmaz. Çünkü o düzenli olarak mamografisini ve kontrolünü yaptırır. Avrupa ve dünyanın herhangi bir yanındaki kadında meme kanseri olabilir. Biz cerrahlar siz kadınların meme kanseri olmasını engelleyemeyiz. Bizim derdimiz bu hastalığı 3-4 milimetre iken koltuk altına yayılmadan yakalayabilmek. Eğer bunu başarabilirsek o zaman sizi çok daha güzel göğüslerle hayata döndürebiliriz" dedi.

Yapılan anketlere baktığında meme kanseri olan bir kadının ilk olarak komşusuna gittiğini ifade eden Çalıkapan, "Kadınlar arasında, 'Bıçak vurdurma, ürer' diye bir söylenti var. Kadının memesinde kitle var, karşı komşuya gidiyor. Vücudunun neresinde bir şey çıksa ilk önce karşı komşuya gideriz. Karşı komşu sanki genel cerrahi uzmanı. Karşı komşun Ayşe abla, CNC tezgahından ve füze uçurmaktan ne kadar anlıyorsa meme kanserinden de o kadar anlar" diye konuştu.
Ameliyat olduktan sonra, "İyi ki meme kanseri olmuşum" diyen hastaları olduğunu belirten Çalıkapan, birçok hastasının göğüslerini eskisinden daha çok beğendiğini ifade etti.

Meme üzerinde bulunan kitlenin yüzde 80'inin iyi huylu olduğuna dikkati çeken Çalıkapan, "Meme kanserinin risk faktörleri aile öyküsü, erken adet görme, menopoza erken girme, hiç doğum yapmama, hiç veya az emzirme, alkol ve sigara, meme bölgesine alınan iyonize radyasyon, yağlı beslenme, memede şişlik, meme cildinde veya başında çekilme, meme başında akıntı, meme cildinde kızarıklık, ödem veya yara, meme başında kaşınma, kabuklanma, çatlak, kızarıklık, koltuk altında şişlik, memede ağrı görüldüğü zaman
hemen doktora başvurulmalıdır. Memenin tamamının alınması, memenin tümörlü kısmının alınıp kalanının korunması, memenin içinin boşaltılıp silikon konulması ile meme kanseri tedavi edilir. Meme kanserinin erken tanısında en etkili ilaç kendi ellerinizdir. Aynanın başına geçin ve adetten temizlendikten 3 gün sonra ellerinizle koltuk altı ve göğüslerinizin kontrolünü yapın. Şüphelendiğinizde hemen bize başvurun" açıklamasını yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 11:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?