3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Su kayağı projesine başlandı

Osmangazi Belediyesi'nin, Çukurca'daki yaklaşık 60 bin metrekare alan üzerinde hayata geçireceği su kayağı projesine başlandı. 

Türkiye'de ilk olacak proje iki etap halinde hayata geçirilecek. 47 bin 654 metrekare alanı kapsayan birinci bölümde su kayağı göledi inşaatı ve başlangıç binası yer alacak. 

11 bin metrekareyi aşkın ikinci bölümde ise tesisin teknik altyapısı ile sosyal aktivite merkezleri yer alıyor. Birinci etap için ilk kazma önümüzdeki günlerde vurulacak.
 
Osmangazi Belediyesi, Avrupa ülkelerinde çok sayıda örneği olmasına rağmen Türkiye'de daha önce uygulanmamış olan göl kayağı projesinin ilk etabının ihalesini geçtiğimiz günlerde yaptı. İlk iş olarak başlangıç binası yapılacak, ardından gölet inşaatına başlanacak.
 
Başlangıç binası olarak inşa edilecek yapı yaklaşık 600 metrekare alan üzerine kurulacak. Çelik taşıyıcı sistem üzerine ahşaptan yapılacak bina, Türk mimari öğeleri dikkate alınarak inşa edilecek. Binada, bay ve bayan sporcular için ayrı ayrı soyunma odaları, duşlar, tuvaletler bulunacak. Ayrıca binada bir de su kayağı malzemeleri satış bölümü yer alacak. 

Binanın önemli bölümlerinden biri de kafe ve restoran. Kafe ve restoranın kapalı bölümü 56 kişilik, açık bölümü ise 204 kişilik. Bunların dışında bazı teknik oda ve kontrol birimleri de bu binada yer alacak.
 
Birinci etap içinde yer alan gölet ise yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerine kuruluyor. Göledin dışında kalan yaklaşık 17 bin 654 metrekare alan yeşil alan, yürüme yolları ve peyzaj düzenlemeleri olarak kullanılacak. Derinliği 1,5 metre olacak göledin tam ortasında yapay bir ada bulunacak. Birinci etap içinde yer alan çalışmaların 2007 Mayıs/Haziran aylarında tamamlanması hedefleniyor. Ardından ikinci etap çalışmalarına geçilecek. 

Projenin, gölet ve başlangıç binası inşaatını kapsayan birinci etabı Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 1.4 trilyon liraya mal olacak. İhaleyi, Engin Çelik firması kazandı. 

Projenin ikinci etabında ise teknik ve sosyal altyapı öğeleri yer alıyor. Bu çerçevede konaklama alanları, piknik alanları, dinlenme alanları, eğlence tesisleri ve spor tesisleri yapılacak. 

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, “Biz; göl, sosyal tesisler ve alt yapı gibi çalışmaları tamamlayacağız. Yabancı uzman ekipler mekanik tesisatı kuracak. Hayata geçireceğimiz bu tesis Türkiye'ye örnek olacak. Dünyanın dört bir tarafında yer aldığı halde henüz Türkiye'de bulunmayan bu tesisi 2007 yılı içinde Türkiye'de ilk kez Osmangazi'de hizmete sokmayı hedefliyoruz” dedi.
“Su şehri” olarak anılmasına rağmen Bursa'da su ile ilgili tesislerin azlığına da dikkat çeken Altepe, şu bilgileri verdi: “Bizden çok daha az güneş gören, yılın önemli bir bölümü soğuk olan Almanya'da bile 31 su kayağı tesisi var. Suyu ve güneşi bol bir coğrafyada bizim bu güzelliklerden faydalanmamız geriyor, aksi düşünülemez.”
 
Öte yandan, doğal veya yapay olarak oluşturulan göletlerde snow bord, kayak gibi su sporlarının yapılabildiği su kayağı tesisleri, kurulu oldukları bölgenin önemli bir sosyal ihtiyacını karşılıyor. Tesis ayrıca, sadece yaz aylarında değil dört mevsim hizmet verebiliyor.
Türkiye'de başka örneği olmayan su kayağı göledinin temeli önümüzdeki günlerde atılacak.
İha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 14:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?