2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Suç işletilen 25 çocuk yuvadan kaçtı

Bursa'da suça karıştıkları gerekçesiyle mahkeme kararıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı yurtlara gönderilen 25 çocuğun firar ettiği ortaya çıktı. Cezaevi yerine yuvaya gönderilen çocuklardan sadece bir tanesi halen yuvada bulunuyor. Çocuklardan birisinin ise firar etmek için 2. kattan atladığı da bildirildi.
 
Bursa'da suça itilen ve sokak çocuklarına yönelik faaliyetler tüm hızıyla devam ederken, sokaklarda yaşanan suç olaylarının arkası kesilmiyor. Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerinin gözaltına aldığı çocuklar, yaşları küçük olduğu için mahkeme kararıyla Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Çekirge'deki yuvaya teslim ediliyor. Koruma altına alınan çocuklar ise teslim edildikleri yuvalardan, aileleri tarafından yeniden suç işletilmek amacıyla kaçırılıyor.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şaban Kander, mahkeme kararıyla kendilerine teslim edilen yaklaşık 25 çocuğun da yuvadan kaçtığını belirtti. Güvenlik önlemleri alınmasına rağmen çocukları engelleyemediklerini ifade eden Kander, "Bize teslim edilen çocuklardan sadece bir tanesi yuvada kalıyor. Diğerleri bir hafta bile durmadan kaçıyorlar. Bu çocuklar Kamberler'de yaşayan ailelerin çocukları. Bunların kimlik bilgileri belirsiz ve yaşları doğru yazdırılmamış. 20 yaşındaki çocuk 8 yaşında gözüküyor. Alındığında yaşları küçük olduğu için haklarında cezai işlem uygulanamıyor ve savcılık tarafından koruma altına alınması için bize gönderiliyor. Bize teslim edildiğini anlayan aileler yurdun etrafından dönüyor. Diğer çocuklar okula gittiği için kapılarımız açık tutuluyor. Ne kadar güvenlik olsa da bir şekilde kaçıyorlar. Bir çocuk ikinci katın penceresinden atlayarak kaçtı. Zaten bunlar profesyonel hırsız ve dolandırıcı olmuş. Bir şekilde yolunu bularak kaçmayı başarıyor. Bu çocukları ne kadar korusanız da huyundan vazgeçmeyecek, çünkü aileleri tarafından istismar ediliyor. Çocuğun yurtta kalmak gibi bir niyeti yok. Çünkü ne kadar çalarsa, o kadar ailesi ve çevresi için kıymetli olacak" dedi.
Çocukları polisin kendilerine getirdiğini anlatan Kander, "Bizden bir şekilde kaçıyor. Bunları bir yere kapatsak, bu seferde insan hakları devreye giriyor. Onun için yasalar yoluyla bir çözüm bulmak gerekir. Hakim yetkisini kullanacak ve anne babaların bu çocuklar üzerinden velayetini kaldıracak. Savcılık çocuklar ailelerinden kopmasın diye velayetini kaldırmak istemiyor. Zaten çocukları kullanan aile. Bu şekilde aile olmasın daha iyi" diye konuştu.

SOSYAL HİZMETLER YALNIZ KALIYOR
Sokak çocuklarıyla mücadelede kendilerinin yalnız kaldıklarını ifade eden Kander, "2000 yılında kurulan 'Gençlik Merkezi'nin protokol imzasından sonra birçok kurum projeden elini çekti. Çalışmaları uzaktan izleyerek, eleştiri yapmaya başladılar. Emniyetten başka yanımızda destekçi kalmadı. Bu merkeze 70 civarında çocuk geldi. Bunların rehabilitasyon tedavilerini yapamadık. Bazı çocukları İstanbul'a yolladık. Burada kabul edilmediler. Birkaç çocuğu orada ikamet ediyor gibi göstererek tedavi altına aldırdık. Ama ilgisizlikten dolayı onlar da kaçtı. Çocuk Şube ekipleri yaşı tutmayan çocukları yakalayıp bize getiriyor. Kabul ediyoruz ama içerideki huzuru bozuyorlar. İçeride tahribat yapıp kalan diğer çocuklara zarar veriyorlar. Görevlilerimiz bile bazen bunlara yaklaşmaktan çekiniyor. Çünkü geldiklerinde ya haplı ya sarhoş ya da uyuşturucu madde almış aklı başında değil. Kalmaları için her imkan varken, kaçıyorlar. Artık emniyette bunları bize getirmekten bıktı. Sonuçta herkes üzerine sorumluluk almamak için topu bize atıyor. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maalesef yalnız kalıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Sosyal Hizmetler'e ait yuvalarda toplam 400 çocuğun kaldığını dile getiren Kander, "Gelen çocukların hepsi bizim evladımız gibidir. Yeni projeler üretiyoruz. 0-6 yaş arası çocukların yerleştirileceği 40 kişilik Kaplıkaya Çocuk Yuvası tamamlandı. Sırameşeler Çocuk Yetiştirme ve Çocuk Yuvası'nın bahçesinde bulunan eski lojman ile saymanlık binasının yıkılarak 'Sevgi Sitesi' projesinin hayata geçirilmesi için de düğmeye bastık. Yuvada bulunan çocuklar koğuş tipi odalarda barındırılmakta. Bu durum çocuklarımızın sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkiliyor. Sırameşeler Sevgi Sitesi Projesi çerçevesinde yıkılan binaların yerine 11 adet dubleks bina yapılacak. Bu binaların tamamlanmasının ardından evlere yaş grubuna göre 10-12 arasında çocuk yerleştirilecek. Çocuklar böylece bir aile düzenine kavuşturularak, topluma uyumlu birer fert olarak yetişecekler" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 11:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?