Türkiye’de ilk defa Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılan ’yüz tanımlaması eşkal tespit ve kimlik belirleme projesi’ sayesinde, bir hırsızlık olayına karışan ve kimliği tespit edilemeyen şüpheli, 7 bin sabıkalının fotoğrafları arasından veriler karşılaştırmak suretiyle yakalandı. Proje yardımıyla, suçlular olay yerinde parmak izi ya da benzeri delil bırakmasalar bile eşkalleri belli olması halinde kolayca yakalanabilecek. Sistem sayesinde sabıkalıların fotoğraflarının bulunduğu albümler de tarihe karışacak.
Bursa’da bir alışveriş merkezinden bir bayanın deri çantasını çalan ve güvenlik kamerasına takılan hırsız, tespit edilen eşkal doğrultusunda 7 bin sabıkalının yer aldığı "Eşkal Tespit ve Kimlik Belirleme Bilgi Bankası"ndan süzme suretiyle tespit edildi. Kameradan hırsızlık şüphelisinin net olmayan fotoğraf görüntüsünü alan Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, 7 bin sabıkalı arasından verilen eşgale uyan 5 kişiyi belirledi. Mağdur bayan, çantayı çalan hırsızı kendisine gösterilen 5 ayrı şüphelinin fotoğrafı arasından tespit etti. Sabıkalın genç de Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından kısa sürede yakalandı.
Artık sabıkalılar albümünü rafa kaldıracak proje Türkiye’de ilk kez Bursa’da uygulanıyor. Bilgi bankasında sabıkalıların yüz, burun, göz, kaş, saç şekli ve benzeri 700 ayrı parametreden taraması yapılıyor.
ABD ve gelişmiş ülkelerde yeni uygulanmaya başlanılan sistemle, suç ve suçlularla mücadele ileri derecede teknoloji ortamına da taşınmış oldu. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, halen kentteki 7 bin sabıkalının eşkal ve yüz tanımlamasının veri tabanına aktarıldığını ifade ederek, "Her geçen gün arşivimizdeki sabıkalıların fotoğraflarını veri tabanına kaydediyoruz. Suçluların boy, kilo, yüz hatları, kaş, burun, alın, göz yapısı, saç renkleri ve benzeri parametreler kayıtlara geçiriliyor. Herhangi bir olay durumunda iz tespit edilmeyin eşkal verilebilmesi halinde bu eşkale uygun kişilerin bilgisayarda karşılaştırması yapılıyor. Program benzer noktaları süzerek tespit edilecek şüpheli sayısını en aza indiriyor" dediler.
Amerika’da 11 Eylül saldırılarının ardından havaalanlarında uygulanan benzer proje yardımıyla da bütün kişilerin yüz görüntüleri kayıt edilip, aranan ya da sabıkalı kişilerin arşivdeki datalarıyla karşılaştırılabiliyor. Bursa Polisi’nin Türkiye’de ilk defa uyguladığı projenin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da örnek kabul edildiği ve diğer illerde de uygulamasının planlandığı öğrenildi.