3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Suda şişen toplardan yuttu

Bursa'da bir çocuğun Çin malı olan su topu oyuncağını yutması paniğe sebep oldu. Hastane'ye kaldırılan küçük çocuk tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Nilüfer ilçesinde oturan Şener Ailesi'nin tek kızı olan ilköğretim 1. sınıf öğrencisi Selen arkadaşının verdiği su topunu yanlışlıkla yuttu. Ardından eve gelerek annesine kanserle ilgili sorular sormaya başlayan küçük kız, annesinin baskısı üzerine doğruyu söyleyerek suya düştüğünde büyüyen ve kansorejen madde içeren su topunu yuttuğunu söyledi.

Bunun üzerine paniğe kapılarak çocuklarını Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götüren aile, doktorların ilk müdahalesinin ardından rahat bir nefes aldı. Ancak küçük Selen'in yuttuğu su topunun plastik olması sebebiyle röntgen ve ültrasonda görünmemesi ise aileyi daha da telaşlandırdı. Küçük Selen'in bundan böyle sürekli doktor kontrolünde tutulması gerektiği öğrenildi.

Özellikle ıslandığından şişen toplar küçük çocuklar için büyük risk oluştururken renklerinin ve şekillerinin çocukların cezp ettiği biliniyor. Bu toplar yutulması halinde şiştiği için ya çocuğun nefes borusunu tıkanıyor yada mide ve bağırsakta şişerek patlamasına sebep oluyor. Büyüyen eğlence, maymun topu ve su topu adıyla bir çok oyuncakçı ve kırtasiyelerde satımına devam edilen Çin malı bu oyuncağın çocuklarının hayatına mal olabileceğini düşünen aile, kızlarının bundan ucuz kurtulmasına sevindiklerini ancak yetkililerin bununla ilgili önlem alması gerektiğini söyledi.

Boyları birkaç milimetre ile bir santim arasında değişen bu renkli topların suya atıldığında tam bir bombaya dönüştüğünü söyleyen baba Ertan Şener, "Bu topların yutulması ölüme davetiye çıkartıyor" dedi.  Kızlarının başına gelen olayın son günlerde Bursa'da çok fazla yaşandığını dikkat çeken baba Ertan Şener, "Hastanedeki doktor bu yüzden pek çok sayıda hasta başvurduğunu söyledi, ama maalesef şu anda alınan hiçbir önlem yok. Bu tür oyuncaklar kimler aracılığıyla ülkeye sokuluyor, nasıl satılıyor. Bizleri duyarlı bir vatandaş olarak düşündürüyor. Kırtasiye ve oyuncakçılarda bu oyuncaklar satılıyor. Küçük çocukların yutması sonucunda mide ile temas ettiği anda ciddi risk oluşturuyor. Çocuğun içinde bu
cisimler büyüyerek gerek solunum yolları gerekse midede hayati tehlike oluşturabiliyor" diye konuştu.

Başlarına gelen talihsiz olay sonrasında harekete geçtiklerini ancak satılan bu oyuncaklarla ilgili kendilerine muhatap bulamadıklarını söyleyen aile, yetkililerin bir an önce harekete geçerek, piyasada satımına kontrolsüzce devam eden su toplarının ve benzerlerinin toplatılmasını istedi.

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel ise Çin malı oyuncaklarla ilgili TBMM'sine soru önergesi verdiğini hatırlatarak, "Bununla ilgili verilen cevapta bize olayın takipçisi olduklarını ve piyasada insan sağlığını tehlikeye sokak oyuncaklarını toplatıldığı bildirildi. Ancak görüldüğü üzere bunların satışı kontrolsüzce yapılıyor. Bununla ilgili mücadelemiz devam edecek. Bu oyuncaklar geleceğimiz olan çocuklarımıza zarar vermeden bir an önce toplatılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 11:47:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?