6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Sunay Akın ile kahkaha tufanı

SUNAY AKIN İLE KAHKAHA TUFANI

Gemlik Belediyesi Milli Eğitim, Kültür, Spor Komisyonu'nun Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve Bursa Sanat Derneği danışmanlığında organize ettiği ve sponsorluğunu Borçelik'in yaptığı gecede, Sunay Akın fırtınası esti.

İstanbul Göztepe Erenköy'de Türkiye'nin ilk oyuncak müzesini kuran Sunay Akın, tarih, coğrafya, felsefe, otobiyografi, edebiyat, sanat, kültür, yakın tarih, şehirleşmeyi anlatıp, Gemliklilere unutulmaz bir iki saat yaşattı. Kule Cambazı, İstanbul'da bir Zürafa, Ay Çöreği ve Denizyıldızı, Antik Acılar, Kırılan Canlar, Şairler Matinesi, Şiir Cumhuriyeti, Tuncay Terzihanesi, 62 Tavşanı ve Ay Hırsızı gibi daha birçok kitapların da yazarı olan ve çeşitli yarışmalarda çok sayıda ödül sahibi olan Sunay Akın, bilgi bombardımanı eşliğinde hem güldürdü, hem de düşündürdü.

Mimik ve jestleri ile Gemlik Belediye Düğün Salonunu dolduran yaklaşık bin kişiye entellektüel aşı yapan ve salonu kahkahalara boğarken tüm izleyicileri kara mizah ile bol bol düşünmeye sevk eden Sunay Akın, değme stand upçılara taş çıkartırken, Türkiye'de insanların belden aşağı konuşmadan, cıvık espriler olmadan da kahkaha atabildiklerini gösterdi. Zaman zaman slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında, oyuncakların, hayal gücünün ve kitapların önemine işaret eden vurgulayan Sunay Akın, "Gelişmiş ülkelerde, mesela Japonya'da yılda bir kişiye 24 kitap, Fransa'da 14 kitap düşüyor. Türkiye'de ise 6 kişiye düşen kitap sayısı sadece 1" diye konuştu. Aydınlanma çağını yakalayan ve gelişmiş ülke statüsünde olan bazı ülkelerde kitabın alışveriş listelerinde ilk 10'a, ilk 20'ye girdiğini, ancak Türkiye'de kitabın olması gereken yerlerde matkabın yer aldığını hatırlatan Akın, "Bu kadar matkap satılan başka ülke yok. Türk halkı sanırım sürekli bir yerleri delmekle meşgul. At, avrat, silah sözü, Türkiye'de halkımız tarafından gerçekleştirilen sanayi devrimi ile at, avrat, matkap oldu" dedi.

1910 yılında Fransızların tayyare yaptığını ve Osmanlı'dan bu tayyarenin tanıtımı için 2 kişilik heyet davet ettiğini anlatan Akın, Ali Rıza Paşa ile genç bir Osmanlı subayının tanıtıma gittiğini söyledi. Dünyanın dört bir yanından gelen davetlilere mağrur Fransızların yaptıkları tayyare ile hava attığını ifade eden Sunay Akın, Fransız pilotunun 2. tur öncesinde davetlilerden gezdirmek için bir gönüllü istediğini, bu gönüllünün de Ali Rıza Paşa ile Fransa'ya giden genç subay olduğunu, ancak genç subay uçağa giderken, Ali Rıza Paşa'nın kolunu tutarak, "Bak evladım, içimde kötü bir his var, sen binme sakın. Başkası binsin" diye bu tecrübeyi engellediğini bildirdi. 2. tur uçuşunda uçağın havada yanarak yere çakıldığını sözlerine ekleyen Sunay Akın, Ali Rıza Paşa'nın 6. hisleriyle bir ülkenin geleceğini değiştirdiğini, çünkü havada infilak eden uçağa binmek isteyenin Mustafa Kemal olduğunu belirtti.

Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Sunay Akın'a zeytin ve zeytin yağı ile çini hediye etti. Akın, program sonunda kitaplarını imzaladı.

Daha önce Ataol Behramoğlu, Cezmi Ersöz gibi ünlü şair ve yazarları Gemlik'e getiren Bursa Yazın ve Sanat Derneği yöneticisi Emre Gümüşkaya, her ay bir yazar ve şairle buluşmaya devam edeceklerini söyledi.

SUNAY AKIN İLE KAHKAHA TUFANI
SUNAY AKIN İLE KAHKAHA TUFANI
SUNAY AKIN İLE KAHKAHA TUFANI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 17:02:03
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 17:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?