3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Sütçü beygirine 112 tarzı müdahale

Bursa'da koşu takımları sebebiyle sırtında yara oluşup enfeksiyon kapan at için uzmanlar seferber oldu.
Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde süt satmak için Nilüfer'e bağlı Karaman Mahallesi'ndeki evinden çıkan Salih Genç (63), 8 kişilik ailesinin geçim kaynağı olan 10 yaşındaki atının yerinden kalkamadığını gördü. Genç, çağırdığı polisler vasıtasıyla Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nden yardım istedi. Evinin karşısındaki çimenlerin üstünde adeta can çekişen atın çırpınışlarını üzüntüyle seyreden Genç, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ekiplerinin olay yerine gelmesine önce şaşırdı, ardından da umutlandı.

Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Çelimli ve 3 kişilik ekibi tarafından yerden yarı baygın halde yatan ata ilk müdahale yapıldı. Stetestop ile kalp atışları dinlenen yaralı attan tahlil için kan alındı. Hayvanın kan örnekleri acil olarak üniversiteye gönderilirken, bu sırada sütçü beygirine uzman veterinerler tarafından serum takıldı.
Atın sırtının koşu takımları yüzünden yara olup enfeksiyon kaptığı anlaşıldı. Veterinerler bu kez anti tetanos iğnesi bulmak için seferber oldu. İğneyi Çekirge Devlet Hastanesi'nden bularak ata enjekte eden ekipler, sırtındaki yarayı da temizleyerek hayvanın kendine gelmesini sağladı. Serumun ve iğnelerin etkisi ile bir süre sonra kendine gelen atın güneşten etkilenmemesi için üzeri bezle örtülürken, serum şişesinin hekimler tarafından saatlerce ayakta tutulması vatandaşlardan takdir topladı.

VATANDAŞLAR HAYRETE DÜŞTÜ
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ekiplerinin yaralı atın iyileşmesi için verdiği mücadele çevredekileri ve atın sahibi Salih Genç'i hayrete düşürürken, vatandaşlar Türkiye'de böyle bir hizmetten haberlerinin olmadığını belirtti.
Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr Nurettin Çelimli ise, 112 Acil Servis gibi kendilerinin de böyle bir hizmet verdiklerini belirterek, "Büyükbaş hayvanların rahatsızlanması durumunda tam teşekküllü aracımız ve doktorlarımızla anında olay yerine gidiyoruz. 224 294 08 01- 02 numaralı telefonlardan bize ulaşanlara 7/24 hizmet veriyoruz" dedi.

Atın arabaya koşulduğuna dikkat çeken Çelimli, "At hasta, sahibi tarafından aktif yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmış ancak tetanos mikrobu bütün vücuduna yayılmış. Bunun için tedaviye başladık. Yapılan iğne ve verilen serumlar sonrasında atın kendini toparlayarak ayağa kalkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

İnsanların bu tür konularda kendilerine başvurmasını isteyen Çelimli, "Hastanemiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Hastayı bize getiremedikleri zamanlarda biz gerekli ekip ve elemanla olay yerine gidiyoruz. Bu hizmetler karşılığında tedavi ve muayene ücreti almıyoruz. Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle üniversite olarak ay sonuna kadar böyle bir kampanya başlattık. Vatandaşların hayvanlarını getiremediği durumlarda ayağına hizmet getiriyoruz. Hasta sahibinden sadece ilaç masraflarını talep ediyoruz. Ancak
küçük hayvanlar bu hizmetin dışında. Onların da hastanemize getirdikleri takdirde muayene ve tedavi ücreti almadan sağlıklarına kavuşmalarını sağlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Geçimini süt satarak sağladığını söyleyen Salih Genç ise "Atımın dün gece hiçbir şeyi yoktu. Sabah bu hale geldiğini gördüm" dedi.
Eşi Saliha Genç ise bu at sayesinde süt sattıklarını belirterek, "Ona bir şey olursa yeni bir at alma imkanımız yok. Ailemiz 6 kişi. Çocuklarımız işsiz. Sütümüzü bu at sayesinde satıyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?