6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Tabiat takılara yansıdı

TABİATIN GÜZELLİKLERİNİ TAKILARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİRİYOR

Bursalı sedefkar Zafer Karazeybek, tabiatta vazifesini yaptıktan sonra bir kenara atılan birbirinden ilginç malzemeleri, farklı bir bakış açısı ile dizayn ettiği takılarında kullanarak ölümsüzleştiriyor.

Soframızda yedikten sonra çöpe atmaya hazırlandığımız zeytin çekirdeğini, sahile vurmuş deniz minarelerini, ormanlarda çam ağaçlarından kuruyup düşen kozalakları, kesimhaneden toprağa gömülmeye giden manda boynuzlarını, tabiatta bulunmuş kuru yılan derisini, ölen bir filin dişini, kemiğini işleyerek günlük hayatta kullanılan tarak, fırça, kaşık, takı gibi ilginç eşyalara dönüştüren Zafer Karazeybek, bütün meselenin tabiatın gizli güzelliklerini farklı bir gözle yakalayıp yorumlamak olduğunu belirtiyor.

Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nin yeniden inşa ettiği ilk çarşılı köprü olan Irgandı Köprüsü'nde faaliyetlerini sürdüren Türkiye'de yaşayan 3 sedefkardan birisi olan Zafer Karazeybek, İstanbul Kuyumcular Odası'nın davetlisi olarak önümüzdeki perşembe günü Beylikdüzü Tüyap'da başlayacak fuarda hem çalışacağını hem de eserlerini teşhir edeceğini söyledi.

Karazeybek, "Kültür Bakanlığı sanatçısı olarak Bursa'daki atölyemde bu tip fuar ve sergiler için hazırlıklarımı sürdürüyorum. Birbirinden ilginç dizaynları olan tabii malzemeleri, farklı şekillerde kullanıp ilginç formlarda tasarlayarak takı başta olmak üzere günlük hayatta kullanılan ürünler yapıyorum. Osmanlı'da hoşaf yemek için kullanılan kemik orta boy kaşıkları günümüzde zenginler havyar yerken tercih ediyor. Boynuzdan üzeri gümüş kakmalı tokalarla süslü bayan tarakları, fildişinden sırt kısmı oymalı

elbise fırçasında Moğol atı kuyruğu kılı kullandım. Deniz minarelerinin kesitlerini, tabii reçine kullanıp İtalyanların geliştirdiği epoksi malzemede sabitleyip dondurarak farklı takılarda tabiat dizaynlı çalışmalar olarak değerlendiriyorum. Bir yılan derisi parçasını güzel bir gümüş kolye kasasında bayanların boynuna koyabilecek hale sokuyorum. Bütün bu farklı tasarımlar insanların çok hoşuna gidiyor" diye konuştu.

Yurt dışında da birçok fuarda eserlerini sergileyen Zafer Karazeybek, Bursalıları Irgandı Köprüsü üzerindeki atölyesine bekliyor. Çalışmaları izlemek isteyenlere atölye kısmının açık olduğunu, farklı ürünlerini görmek isteyenlere de zaman ayırarak ürünün yapılış hikayesini anlattığını bildiren Karazeybek, gençleri bu tip el sanatlarına teşvik etmeyi hedefliyor.

TABİATIN GÜZELLİKLERİNİ TAKILARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİRİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:58:02
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 13:18:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?