7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tam gün yasasına destek

Sendika olarak hekimlerin tam gün yasasına göre çalışma sistemlerini desteklediklerini ifade eden Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, hizmet almak için halkın yüksek ücret ödemesinin sosyal devlet düzeniyle bağdaşmayacağını söyledi.

Sağlık-Sen Bölge Eğitim toplantısı İstanbul Zübeyde Öğretmenevi'nde yapıldı. Erzurum, Diyarbakır, Ordu ve Aydın'ın ardından Marmara Bölgesi şube ve il kadrolarını bir araya getiren Sağlık-Sen, hukuktan mevzuata, sendikal motivasyondan, etkili iletişim ve beden dili konularına geniş bir yelpazede bilgi veriyor.

Toplantıya 75 kişiyle katılan Bursa Şubesi, sendikal çalışmalardaki faal tutumunu ortaya koydu. Toplantıya, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar ve genel merkez yönetim kurulu üyeleri katıldı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, 82 anayasasının 26 yıldır yürürlükte olduğunu belirterek, yeni anayasa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde kıyafet serbestliği getiren anayasa değişikliğini iptal eden kararına dikkat çeken Kaçar, mahkemenin yasamaya müdahale anlamına gelen kararının sistemi tıkadığını ve demokrasinin güçler ayrılığı ilkesini fiilen etkisiz kıldığını dile getirdi.

Hekimlerin tam gün çalışma sistemini desteklediklerini belirten Kaçar, sağlık hizmeti için halkın yüksek ücretler ödemesinin sosyal devlet düzeniyle bağdaşmayacağını söyledi.

Türkiye'de muayenehaneciliğin bir ihtiyaçtan ziyade, vatandaşın kamusal bir hakkı haline dönüştüğünü ifade eden Kaçar, "Vatandaş ile hekim arasında kurulan muayenehane-para-hasta üçlüsünün kırılması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık hizmetinin, sosyal devletin sorumlulukları arasında olduğunu söylerken, bu tür adaletsizliklere sessiz kalmamız elbette düşünülemez. Ancak, tam gün esasına geçişle birlikte, sağlık çalışanlarının iş yükünün artacağı bir gerçektir. Bu düzenlemede sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu gerçeği doğrultusunda, özlük hakları ve çalışma şartları mutlak surette iyileştirilmelidir. Bu noktada en önemli talebimiz, döner sermaye tavan oranlarının artırılması ve döner sermaye gelirlerinin de emeklilik keseneği içinde değerlendirilmesidir. Tam gün esaslı çalışmayla birlikte, tüm sağlık kuruluşlarında görev yapan personelin mesleki risklere karşı sigortalı olması ve sigorta bedellerinin döner sermaye gelirlerinden kesilmesi de bir diğer önemli talebimizdir" dedi.

Kaçar, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, hekimlerin yüzde 74'ünün yasa çıkmadan tam gün uygulamasına geçtiklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 11:31:44
Güncelleme :19 Kasım 2008 Çarşamba 11:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?