4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tamamen kaderlerine terk edilmişler

Ekonomik krizle birlikte sokaklarda yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak sokakta yaşamak zorunda kalanlara sahip çıkacak hiçbir kurum ve dernek bulunmuyor.

Bursa'da bir saatlik bir şehir turunda sokakta yaşayan yaklaşık 30 kişiye rastlamak mümkün. Sokakta yaşanlara, barınma, beslenme ve psikolojik destek anlamında hiçbir çalışma bulunmuyor. Birçok şehirde sokak hayvanları için hayırseverler seferber olurken, sokakta kalan insanlar ihmal ediliyor. Sosyal devletin ilgili birimleri ise kendilerine herhangi bir resmi görev verilmediğinden dolayı bu konuya ilgisiz kalıyor.

Sokaklarda yaşayan Mehmet Yılmaz, ailevi sıkıntılar ve ekonomik problemler sonrasında geceleri park ve banklarda yatmaya başladığını belirterek, "Yapabileceğim fazla bir alternatifim bulunmuyor. İnsan tabii ki rahat bir ortamda sağlıklı beslenerek hayatını sürdürmek ister. Ancak bu tip bir hizmeti kimin temin edeceği konusunda bir bilgim yok. Devlet her ne şekilde olursa olsun bize bir barınma imkanı ve iki öğün sıcak aş temin etse yeterli olacak. Hatta bu sıcak aş, şehirdeki birçok lokantanın akşam servisleri bittiğinde çöpe atmak durumunda kaldıkları yemeklerden olsa bile yeterli olur. Çünkü her gün birçok lokantadan yiyecekler atılıyor. Biz çok zorda kaldığımızda bu çöplerden bir şeyler bulup yemeye çalışıyoruz. Oysa bir kurum olsa ve çöpe giden yemekleri az veya çok bir disiplin içerisinde toplayıp, benim durumumda olan evsizlere dağıtsa çok büyük bir hizmet sağlamış olur. Bursa'da zenginlerin aş evi konusundaki teşebbüslerini duyuyoruz. Böyle organizasyonların bir an önce başlaması ve çok kurumsal bir yapı ile özellikle evsizler için gayret sarfetmesini bekliyoruz" dedi.

Sokaklarda yaşayanlardan bazılarının da psikolojik dengelerinin bozuk olmaları dikkat çekiyor. Bu dengesiz tiplere yaklaşmakta zorluk çeken vatandaşlar, gıda ihtiyaçlarına yardımcı olmak konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Birçok hayırseverin münferit olarak yaptığı yardımlar ve gıda desteklerini de göz ardı etmeyen evsizler, en büyük destekçilerinin hayırsever insanlarla vicdan sahibi esnafların yemek ve gıda yardımı yapmaları olduğunu söylüyor. Bazı fırınlarda bir ekmekte sepete kampanyasından da yararlanma imkanı bulan evsizler, organizasyon konusunda ise en büyük beklentilerinin Bursa Esnaf Odaları Birliği başkanlığından olduğunu ifade ediyor. Esnafın her zaman için hayırsever bir ruh içerisinde bulunduğunu kaydeden evsizler, bir disiplin için Esnaf Odaları'nın önemli bir görev ve fonksiyon ifa edebileceğini düşünüyorlar.

Bu arada Tophane, Çakırhamam, Devlet Hastanesi civarında iyi giyimli kişilerin çimler üzerinde yatmaları da dikkat çekiyor. Ali Osman Sönmez Onkoloji ve Bursa Devlet Hastanesi'nin aynı zamanda bir bölge hastanesi olarak Balıkesir, Yalova, Bilecik, Çanakkale ve Kütahya vilayetlerinden gelen hastalara da hizmet vermesi, refaketçiler dışındaki hasta yakınlarının da konaklama ihtiyacını gündeme getiriyor. Yıldırım Belediyesi'nin Şevket Yılmaz Hastanesi karşısında hasta yakınları için yaptığı konaklama tesisinin benzerinin Çağlayan virajındaki boş alanda Osmangazi Belediyesi tarafından da inşa edilebileceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 12:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?