3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tapu Kadastro yeni binaya kavuşuyor

MÜLKİYET DEĞİŞİM HIZINDA DÜNYAYI SOLLADIK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'de gayrimenkul satışı işlemlerinin 3 saatte tamamlandığını belirterek, "Birçok gelişmiş ülkede bu işlemler 6 ayda bitiyor. Dünyada bizden hızlısı yok" dedi.

Bursa'da Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü'nün yeni binasının temeli Bakan Demir tarafından atıldı. 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkezin Dünya Bankası kredisiyle yapılacağını kaydeden Bakan Demir, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 164 yıllık geçmişe sahip olduğuna dikkat çekti. Müdürlüğün arşivinde halen 24 ülkeye ait mülkiyet bilgilerinin yer aldığını ifade eden Demir, vatandaşın en önemli varlığını muhafaza ettiklerini belirtti. 'Can malın yongasıdır' sözünü hatırlatan Demir, "Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğümüz yeni bir binaya daha kavuşuyor. Hükümetimizin kararıyla tüm kadastro çalışmaları yeniden yapılandırılıyor. Eldeki bilgiler elektronik ortama aktarılacak. Bu çalışmaları 2013 yılı sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün TAKBİS projesi hakkında bilgi veren Demir, mülkiyet değişiminde Türkiye'nin dünya çapında rekor kırdığını dile getirdi. Bina, arsa, tarla el değiştirmesinde alıcı ve satıcı arasındaki işlemlerin eksiksiz müracaat edildiğinde 2 ya da 3 saat içinde bittiğine işaret eden Demir, "Dünyada bunu en hızlı yapan kurum biziz. Bu çok fazla bilinmiyor. Yurt dışında yaşayan veya orada akrabası olanlara sorun. Ev satın aldıklarında tapusunu ne kadar zamanda alıyorlar? Eve ipotek

koyulduğunda ne kadar sürede kaldırılıyor? Bu işlemlerin 6 ay sürdüğü yerler var. Bunların bazıları gelişmiş ülkeler" şeklinde konuştu.

 

BÜYÜKELÇİLİKLERDE GAYRİMENKUL ALIM SATIMI YAPILABİLECEK

E-devlet programı çerçevesinde şifre alan vatandaşların önemli hizmetlerden yararlanacağını ifade eden Demir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sicil müdürlüklerimizdeki gayri menkul bilgilerine internet ortamında ulaşılabilir. Kayıtların çıktılarını alabilirsiniz. Bilgisayardaki klavyenin bir butonuna basarak tarlanızın son çekilmiş uydu fotoğrafını görebileceksiniz. Almanya'daki vatandaşımız internete girerek, köydeki arazisini kayıtlarına inceleyebilir. Teşkilat kanunumuz 2010 yılı sonunda çıktı. Bu kanun ile Bursa'daki herhangi bir vatandaşımız Almanya'ya gittiğinde büyükelçilikte gayri menkul alım satımı yapabilecek. Bu sistem de 2011

yılında devreye girecek"

Bakan konuşmasının sonunda ihale süresi 450 gün olan müdürlük binasının 2012 yılında bitirilmesi için müteahhit firma sahibi Fuat Çelik ile pazarlık yaptı. Gerekli şartların tamamlanması durumunda binanın 2012 nisan ayında tamamlanacağı sözünü alan Demir, 5 sicil müdürlüğün yer alacağı 5 katlı binanın Bursa'ya hayırlı olmasını diledi.

MÜLKİYET DEĞİŞİM HIZINDA DÜNYAYI SOLLADIK
MÜLKİYET DEĞİŞİM HIZINDA DÜNYAYI SOLLADIK
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2011 Cuma 18:39:01
Güncelleme :22 Nisan 2011 Cuma 22:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?