5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Tarih, Saltanat Kapısı'ndan yüzünü gösteriyor

Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bursa’yı kuşatan surların restorasyonuna, kentin yüzyıllarca giriş kapısı olarak kullanılan Saltanat Kapısı’ndan başlandı. Bursa’nın merkez Osmangazi Belediyesi’nin en önemli projelerinden 1 kilometrelik surlardan beş yüz metrelik restorasyonuna, ilk harç törenle atıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Tophane semtindeki Saltanat Kapı’dan başlanan restorasyona harç atma töreninde yaptığı konuşmada, Bursa Surları Projesi’nin şehrin tarihinin korunması yönünde çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi. 4 bin yıllık geçmişi olan Bursa’da birçok tarihi eserin korunamamaktan dolayı yok olduğunu belirten Altepe, "Bize kalan tarihi mirası korumaya ve Bursa’nın kaybolan tarihini yeniden gün ışığına çıkartarak, gelecek kuşaklara aktarmaya kararlıyız" dedi.

5 kapısı bulunan, 14 burca sahip olan Bursa Hisarı’na ait surlardan ilk etapta Saltanat Kapısı’ndan Fetih Kapısı’na kadar olan beş yüz metrelik kısmının restore edileceğini anlatan Altepe, "Bursa’nın 3 bin 800 metre uzunluğundaki surlarının 1 kilometrelik bölümünün rölevesi Maltepe Üniversitesi tarafından hazırlandı. Biz 500 metrelik bölümünü restore edeceğiz. 300 bin YTL’ye mal olacak Saltanat Kapı’dan sonra diğer etapların çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.

Bursa’da açılan Yapı ve Yaşam Fuarı’na katılmak için Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü İtalyan mimar Gianni Perbellini, çalışmanın çok dikkatli yapılmasını isteyerek, "Sur restorasyonu kentin kimliğine hayat verecektir. Böyle tarihi yapıların restorasyonu yapılırken, çok dikkat edilmeli. Aksi taktirde tarihi karikatür haline gelir" dedi.

Bursa’da yapılan tarihi mirasın korunması yönündeki çalışmaların kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Perbellini, "Bursa, tarihi mirasın yaşatılması yönündeki çalışmada bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Bundan dolayı da Bursa Mimarlar Odası’nı Avrupa’nın tarihi yapıların korunmasına öncülük eden en büyük sivil toplum kuruluşu olan Europe Nostra Derneği’ne kaydını yaptırdık" şeklinde konuştu.

Surların rölevesini hazırlayan Maltepe Üniversitesi’nin öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, bu çalışmada yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, şunları söyledi:

"İstanbul Surları’ndan sonra Bursa Surları’nın da rölevesini hazırlayıp, restorasyonuna katkıda bulunmaktan onur duyuyorum. Bursa’nın surlarının restorasyonu daha önemli. Çünkü bir çoğu çarpık yapılaşmadan dolayı kaybolmuş. Bu çalışmadan dolayı belediyeye şükran borçluyuz."
Konuşmalardan sonra Saltanat Kapı’nın mermer köfeke ve traverten taşları Altepe, Serdaroğu ve Perbellini tarafından yerleştirilerek, ilk harcı konuldu.

Törene milletvekilleri Zafer Hıdıroğlu ve Şevket Orhan’ın yanı sıra Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Ahmet Gedik, AK Parti Bursa İl Başkanı Hayrettin Çakmak, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri Akif Koçyiğit’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 18:50:23
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 17:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?