6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Tarih gün yüzüne çıkıyor

MOLOZ YIĞINLARINDAKİ TARİH ORTAYA ÇIKARILIYOR

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarına yeni bir halka olarak Kayıhan Hamamı'nda restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Binanın içinde ve kubbelerin bulunduğu çatı kısmında sıva ve dolgu malzemelerinin temizliği sürürken, 100'lerce ton dolgu malzemesinin altında kaldığı için görülmeyen 2 kubbe de gün ışığına çıkarıldı.

 

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz ay restorasyon çalışmalarının başladığı Kayıhan Hamamı'nda incelemelerde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'tan çalışmalar hakkında bilgiler alan Başkan Altepe, sıva ve dolgu malzemesi temizliğinin yoğun olarak yapıldığı tarihi hamamın çatısını da gezdi. Yapılan temizleme çalışmalarında çatıda bulunmasına rağmen, yapılan sıva ve hatalı dolgularla günümüzde görünmeyen iki kubbe de 100'lerce ton dolgunun kaldırılmasının ardından gün yüzüne çıktı. Çalışmaları yerinde gören Başkan Altepe, Bursa'nın en önemli bölgesi olan tarihi hanlar bölgesini yeniden kendi kimliğine kavuşturarak bölgenin tüm güzelliklerini ortaya çıkaracaklarını ifade etti. Başkan Altepe, "'Bursa'nın var olan tüm güzelliklerini ortaya çıkartan çalışmalarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. Tarihi ve kültürel anlamda büyük öneme sahip Kayıhan Hamamı'nı restore ederek buranın eşsiz güzelliğini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca yapılacak olan bu restorasyon çalışması sivil mimari örneklerini içinde barındıran Kayhan bölgesine önemli bir özellik katacak" dedi.

 

RESTORASYON BİR YILDA TAMAMLANACAK

Başkan Altepe, Kayıhan Hamamı'nın restorasyon işleminin uzun süredir kendi gündemlerinde olduğunu belirterek 6 yıla aşkın sürenin ardından sorunların çözüldüğünü ve 1 yıl içinde buranın restore edileceğinin müjdesini verdi. Kayhan'ın anıtsal yapıları, el sanatları ve mimari yapılarıyla Bursa'nın örnek bölgelerinden olduğunu belirten Başkan Altepe, bu bölgenin hak ettiği değeri bulması için bu çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

 

KAYIHAN HAMAMININ TARİHİ

Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için 'Keresteciler Hamamı' olarak da anıldı.

02.08.2010 14:40 TSİ

NNNN

 

MOLOZ YIĞINLARINDAKİ TARİH ORTAYA ÇIKARILIYOR
MOLOZ YIĞINLARINDAKİ TARİH ORTAYA ÇIKARILIYOR
MOLOZ YIĞINLARINDAKİ TARİH ORTAYA ÇIKARILIYOR
MOLOZ YIĞINLARINDAKİ TARİH ORTAYA ÇIKARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2010 Pazartesi 14:44:00
Güncelleme :2 Ağustos 2010 Pazartesi 14:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?