7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tarihi çini sobalar hayat buluyor

Bursa'nın Yeşil semtinde antika onarımı yapan Sedat Bircan, 100-150 yıllık Fransız ve Alman çinili sobaların içini onararak yenileyerek kullanılabilir hale getiriyor. 

46 yaşındaki Sedat Bircan, toplumun üç önemli katmanını gösteren üç tarz soba olduğunu belirterek, "Bunlardan birincisi çinili özel Fransız yapımı nadide sobalardır. Biz bu çinili sobaların tamiriyle ilgileniyoruz. Bunlar 30 santim, 40 santim ve 50 santim kapak büyüklüklerinde değişik ebatlardaki sobalardır. Bunların eskilerinin içerisinde ateşe mukavim tuğlalar bulunuyor. Ancak iç tuğlalar kırık olduğu için bu sobalar atıl duruyor. Biz Yeşil semtindeki atölyemizde, bu sobaların dış çini kaplamaları sağlam ise, içerisindeki eski kırık tuğlaları ateş tuğlasıyla değiştiriyoruz. Sonra birbirlerine bağlantılarını sağlayıp yeniden meşe odunuyla kullanılabilir hale getiriyoruz. Belli bir tarih şuuruna ve kültürüne sahip insanlar bu sobaları evlerinde nostaljik maksatlı kullanmaya devam ediyorlar" dedi. 

İkinci tip sobaların döküm sobalar olduğunu dile getiren Bircan, bunlarında 30 yılın altında olanlarının yerli malı, daha eski olanlarının ise Amerikan veya İngiliz malı olduğunu söyledi. Döküm sobaların orta gelirli ailelerin evlerinde bulunduğunu belirten Bircan, dar gelirli ailelerin ise saçtan mamul sobalar kullandıklarını, bunların da 3-5 yıl kullanıldıktan sonra atıldığını ifade etti. 

Yeşil'de Selçuk Antik'te sergilenen çini sobalar, büyüklük ve kondisyonlarına göre bin ile 2 bin ytl arasında fiyatlarla alıcı buluyorlar.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 12:12:22
Güncelleme :23 Mart 2008 Pazar 12:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?