4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tarihi dinamitle havaya uçuruyorlar

Tarihi miras, define avcıları tarafından dinamitle havaya uçuruluyor.
Bursa çevresinde yer alan tarihi eserler, define avcılarının altın bulmak için patlattığı dinamitlerle tahrip ediliyor.

İznik'te bulunan ve Berber Kayası adı verilen lahit, içinde altın olduğu düşünülerek geçen yıllarda dinamitle havaya uçurulmuştu. Keles'teki Menteşe Tümülüsü de yine hazine avcıları tarafından yok edildi. İznik'teki Herakles kabartmasının göbeğineyse dinamit yerleştirmek için matkapla delik açıldığı ortaya çıktı.
Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Taşınmaz kültür varlıklarımız açısından en büyük tehlike kontrolsüz bir şekilde arazide dolaşan defineciler" dedi.

Definecilerin altın aramak amacıyla tarihi eserlere zarar verdiğini söyleyen Şahin, cehaletten kaynaklanan bu yanlış kanı sebebiyle her yıl onlarca kaya anıtının dinamitle uçurularak yok edildiğine dikkat çekti. Şahin, bu tür insanların normalleştirilmesi için eğitimin önemli olduğunu söyledi.

Her tarihi eserin yanına bir bekçi koyarak meseleye çözüm bulunamayacağını belirten Şahin, "Altın yumurtlayan tavuk öldürülüyor. Her kültürel varlığın başına bekçi dikerek buna çare bulmak mümkün değil. Önemli olan halkın bilinçlendirilmesi. İnsanlar taşların içinde altın olduğunu sanıyor ve onları dinamitle havaya uçuruyor. Bu durum Bursa turizmini olumsuz etkiliyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 13:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?