2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Tarihi eserlere onarılmayı bekliyor

Osmanlı beyliği döneminde oldukça etkili bir tekfurluk olan ve 1299 yılında Osman Gazi tarafından alınan Yarhisar köyündeki tarihi eserler ilgi bekliyor.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Yarhisar'ın muhtarı Ahmet Öktem, tarihi cami, çeşme ve hamamın bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğunu belirterek, "Orhan Gazi tarafından yaptırılan bu tarihi eserler, maalesef bakımsızlık yüzünden yıkılmak üzere. Bu hususta yıllardan beri yapılan başvurular maalesef bir netice vermedi" şeklinde konuştu.

Bilhassa Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun için yaptırdığı hamamın define arayıcıları tarafından delik deşik edildiğine dikkati çeken Öktem, "Şu an camimiz ve çeşmemiz kullanılıyor. Camimiz her ne kadar şu an ibatede açık olsa da, hamam perişan bir halde. Bakım olmadığı için yıkılmak üzere. Yetkililerimizden bu tarihi eserlerin bakımının yapılmasını istiyoruz. Bu tarihi eserlerimizin bakımının yapılması durumunda köyümüz tam bir turizm merkezi olacak" dedi.

Köyün içinde bulunan ve Yarhisar Şelalesi adı ile anılan şelalenin de kuraklık sebebiyle kurumak üzere olduğunu belirten Ahmet Öktem, "Yaz aylarında şelalenin suyu azalırdı. Ancak hiç bu kadar azalmamıştı. Şu anda su gözle görülür biçimde azaldı. Bu durumda özellikle hafta sonları gelen piknikçiler de gelmez oldu. Tarihi eserlerimizin onarımı yapılmazsa ve şelalemiz de kurursa köyümüzün adı hiç anılmaz olur" diye dert yandı.
iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 12:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?