2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Tarihi evleri maketlerde yaşatıyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir memur emeklisi, yok olmaya yüz tutan tarihi binaların maketlerini yapıyor. 

Tarihi yapılarının sadece sararmış fotoğraflarda kalmasına gönlü razı olmayan memur emeklisi 60 yaşındaki Cemal Şentürk, yaptığı maketlerle İnegöl'ün eski evlerini ve resmi binaları yaşatmaya çalışıyor. İnegöl doğumlu olan Şentürk, emekli olduktan sonra eczacı oğlu İlker Şentürk'e ait Ege Eczanesi'nde hem oğluna yardımcı oluyor hem de eczanenin arka kısmındaki küçük mekanda el emeği göz nuru dökerek maket yapıyor. İlaçların arasında eski İnegöl evlerinin ve tarihi yapılarının maketleri yükseliyor. 

Boş vakitlerini değerlendirmek için başladığı maket işini artık hayat tarzı haline getiren Şentürk, işe önce eski İnegöl evlerinden başladığını söyledi. İnegöl'ün en eski eserlerinden biri olduğunu belirttiği hastane binasının fotoğrafına bakarak maketini yaptığını belirten Şentürk, "Şimdi ise eski belediye binasının maketi üzerinde çalışıyorum. Eski fotoğraflar bana bu çalışmalarımda ışık tutuyor. Belediye binasının bitirdikten sonra İshakpaşa Külliyesi'nin maketine başlayacağım" dedi. 

Tarihi eserlere büyük hayranlık duyduğunu anlatan yapan Cemal Şentürk, bunun için elinden geldiği kadar eski İnegöl evi yapıp koleksiyonuna ekleyeceğini kaydetti. Hükümet konağının eski ahşap durumunu gösteren fotoğrafından yararlanarak maketini yapmayı planladığını kaydeden Şentürk, bu işe gönül verdiğini ve yaklaşık 6 yıldan beri maketler üzerinde çalıştığını, her geçen gün biraz daha maharet ve tecrübe kazandığını ifade etti. 

Bir maketin yapım süresinin teferruatı ve büyüklüğüne göre değiştiğine işaret eden Cemal Şentürk, "Normal bir eski İnegöl evinin maketini 2.5-3 ayda tamamlayabiliyorum. Hastane binasının maketini ise yaklaşık 8 ay zarfında tamamlayabildim. Geçmişte var olan kültür kaynaklarımızı canlandırmak, gelecek nesillere taşımak açısından önemli bir hizmet yaptığıma inanıyorum. Çalışmalarımı huzur içerisinde sürdürebilmem, daha güzel eserler ortaya çıkarabilmem için hem manevi hem maddi desteğe ihtiyaç duyuyorum. 

İnegöl'ün tarihini yaşatmak için çaba harcadığını gördüğüm Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'tan gerekli desteği bekliyorum. Tarihimizin yaşatılmasından, en güzel şekilde korunup gelecek kuşaklara aktarılmasından başka düşüncem yok" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 14:26:05
Güncelleme :17 Aralık 2007 Pazartesi 14:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?