7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tarihi hanlar projesine bina gölgesi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in 10 Nisan günü kamuoyuna açıkladığı "tarihi hanları bölgesinin açılması için Atatürk Caddesindeki binaların yıkılması projesine" Bakırcılar Çarşısı altında yeni inşaatına başlanan 2 binanın gölgesi düştü. 

Kozahan'ın Taç Kapısı karşısında Uludağ Kuyumculuğun yaptığı binada olduğu gibi, Osmangazi Belediyesi hanlar bölgesi koruma planı çerçevesinde bölgede tescilli olan eski yapıların yeniden inşaasına ilişkin ruhsatlandırmada bulundu. Buna göre, 21 Nisan 2008 tarihinde Bakırcılar Çarşısı altındaki bir iş merkezi inşaatı ve başka bir bina için 2 yeni ruhsat verildi. 

Bursa'da tarihi çarşıları yeniden kazanma ve kültürel mirasın ortaya çıkartılması için önemli bir proje olarak gösterilen Büyükşehir'in Tarihi Hanlar Bölgesi Projesi için kamulaştırmaya uygun bir plan değişikliği gerçekleşmesi gerekiyor. 

Bakırcılar Çarşısı altında tarihi eser olarak tescilli bulunan ancak, eskilikten dolayı yıkılan yerlerin rekonstrüksiyon (yeniden inşa) projesi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onaylanarak ilçe belediyesi tarafından ruhsatlandırılıyor. Yeni inşaatına başlanan yapılar, Hanlar Projesinde bürokratik işlemlerine ilişkin bir adım atılmamasından kaynaklanıyor. Büyükşehir Belediyesi Kozahan'ın karşısındaki tescilli dükkanların kamulaştırılıp yıkılabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan karar çıkarttırdı. Ancak bedel tespiti konusunda halen süren davalar, bir türlü neticilendirilip, bu kamulaştırma yatırımının yapılması konusunda büyükşehir belediye yönetiminin kafasındaki tereddütler devam ediyor. 

Osmangazi Belediyesi yetkilileri ise, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi hanları açma projesinde, çarşıda sonradan yapılmış ancak 200 yıllık tarihi geçmişi olan tescilli yapıların mevcudiyetinin sürmesinden yana tavır koyuyor. Atatürk Caddesindeki 40-50 yıllık yeni binaların yıkılmasına sıcak bakan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Uzunçarşı gibi, tarihi hanların yakınlarında oluşmuş 200 yıllık tescilli binaların devam etmesinin çarşının canlılığı bakımından gerekli oldunu belirtiyor. Bakırcılar altında ruhsat verdikleri 2 binanın da tescilli yapılar olduğunu, Tarihi Hanlar Bölgesi İmar Planı'nda bir değişiklik olmadığı için bu binaların kanun ve yönetmeliklere uygun olarak projeler Anıtlar Kurulu'ndan geçtikten sonra ruhsatlandırıldığını kaydeden Osmangazi Belediyesi yetkilileri, "Hanların etrafı açılması bütün han olmayan yapıların yıkılması anlamına gelmiyor. O bölgedeki başka tarihi yapıların korunması da bu projenin içerisinde yer almalıdır. hanlar bölgesi koruma planı içerisinde ruhsat verildi. O bölgede gözükmeyen, ancak kayıtlar üzerinde tescilli yapı olan yerlerin, rölevesi ve projesi hazırlanarak, müktesep hak olan yere yapılmasına imkan sağlanıyor. Şu anda gördüğünüz inşaatlar tescilli yapıdır. Rölevesi var. inşaat imkanı var. Bu hakkını kullanıyor. Hazırlattığı proje doğrultusunda yapılıyor. Orada var olan eski tarihi yapıyı inşa ediyorlar. Buna hakkı var. Büyükşehirin plan değişikliğine gitmesi gerekiyor. Tescilli yapıların iptali için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na büyükşehir belediyesinin talepte bulunması gerekiyor" dediler.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 13:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?