6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Tarihi hatta nescafe operasyonu

TARİHİ HATTA 'NESCAFE'Lİ OPERASYON

Kültür Bakanlığı sanatçısı hattat Mahmut Şahin, bir arkadaşının hediye ettiği İbrahim Hanzade'ye ait 200 yıllık hattaki bütün mim harflerinin kurt tarafından yenildiğini görünce levhayı Nescafe'yle onardı.

Arkadaşının levhayı ünlü hattat İbrahim Hanzade'ye ait olduğunu bilmeden hediye ettiğini anlatan Mahmut Şahin, "Eserin sahibini ince bir restorasyon çalışmasına başlayınca fark ettim. Evvela bir kıtalık şiirin bütün mim harflerinin yenilmesi dikkatimi çekti. 1795 yılına ait tarih bulunan hattın kağıdında yer yer çatlamalar ve kopmalar vardı. Evvela o renkte bir kağıdı altına gerdim. Daha sonra boş kalan yerlere mimlerini aynı tarzda yerleştirdim. Kıtaların eksik kısımlarını bularak onları da tamamladım.

Metin tamamlandı. İbrahim Hanzade'nin tarzı ile bütün işlemleri yaptık. Orijinal rengi sağ alt kısımda kalmıştı. Üst tarafının rengi gitmişti. Kağıda rengi tutturacak en güzel boya Nescafe'ydi. Nescafe'yi fırça ile sürerek orijinal rengini almasını sağladım. Ebrular sonradan konuldu. Arkadaşım İbrahim Ethem'in hediye ettiği hat restore edilerek koleksiyonumdaki yerini aldı" diye konuştu.

TARİHİ HATTA 'NESCAFE'Lİ OPERASYON
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 12:12:03
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 14:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?