2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Tarihi Kentler Birliği Bursa'da toplanacak

Kuruluşunu ve ilk toplantısını Temmuz 2000’de Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığında Bursa’da gerçekleştiren Tarihi Kentler Birliği (TKB), yaklaşık 8 yıl aradan sonra bu kez Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde üyelerini yeniden Bursa’da buluşturmaya hazırlanıyor. 

Tarihi Kentler Birliği, tarihi kent dokularını ve kentsel-kültürel mirası korumak ve bu konuda bir yerel yönetimler dayanışması oluşturmak üzere 2000 yılında 54 tarihi kent belediyesi ile Bursa’dan yola çıkmıştı. Birlik yaklaşık 8 yıl sonra bu kez üyesi olan 228 tarihi kent belediyesine Osmangazi örneğini model olarak sunmak üzere Bursa’da toplanacak. 2008’in Mart ayında yapılması planlanan Tarihi Kentler Birliği toplantısı, TKB’nin Şanlıurfa Buluşması’na katılan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin burada yaptığı davet üzerine gerçekleşecek.
Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantıyla ilgili son ayrıntıların, birliğin İstanbul’daki merkezi olan Şerifler Yalısı’nda Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda netleştirildiğini bildirdi. Mart 2008’de gerçekleştirilecek olan toplantıda, Osmangazi Belediyesi’nin tarihi mirası koruma çalışmaları ve bağlamdaki örgütlenme, işlevlendirme, röleve ve restorasyon projesi hazırlama, kent belleği oluşturma, somut olmayan kültürlerin desteklenmesi, kent kültürünün oluşturulması/ortaya çıkarılması gibi çalışmaları ayrıntılı olarak ele alınacak. 

TKB’nin Osmangazi Buluşmasında tarihi mirası koruma çalışmaları sadece teorik olarak işlenmeyecek. Konuklar aynı zamanda Osmangazi Belediyesi’nin restore ettirdiği kültürel varlıkları da yerinde görecek. 3 gün sürmesi planlanan toplantının son iki günü yerinde inceleme ile geçecek. Konuklar iki gün boyunca, restorasyonu tamamlanan veya devam etmekte olan Bursa surları, Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı, Zindan Kapı, Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi, Haraççıoğlu Medresesi, Gökdere Medresesi, Seyyid Usul Tekkesi, Geyve Han, Galle Han, Tuz Han, Tuz Pazarı, Uzun Çarşı, Okçular Çarşısı, Ertaş Çarşısı, tarihi Merinos Tren İstasyonu, Abdal Camii ve Türbesi’nde yerinde inceleme yapılacak. Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılanlar, Osmangazi Belediyesi’nin sokak dokusu düzenlemesi yaptığı Üftade Sokağı, Osmangazi Çıkmazı ve Kayhan Caddesi gibi bölgelerde de inceleme yapacak. 

Tarihi Kentler Birliği toplantısında, Türkiye’den sadece Osmangazi Belediyesi’nin üyesi olduğu Kaleli Kentler Birliği ile ilgili de çalışma başlatılacak. Tarihi Kentler Birliği ile yapılacak ana toplantı öncesi, 30 Kasım, 1-2 Aralık 2007 tarihlerinde; TKB, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ÇEKÜL, Kültür Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü gibi kurumlardan temsilcilerin katılımıyla yine Osmangazi Belediyesi’nin evsahipliğinde bir ön toplantı yapılacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı toplantı, restorasyonu halen devam eden tarihi Ördekli Hamamı’nda yapılacak. Toplantı tarihine yetiştirilecek olan tarihi yapının açılışını da Bakan Günay’ın yapması bekleniyor. Açılışın ardından gruplar oluşturularak; Karabaş Kültür Merkezi, Haraççıoğlu Medresesi, Gökdere Medresesi ve Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde atölye çalışmaları yapılacak. 

Tarihi Kentler Birliği(TKB) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Bursa’da başlatılan tarihi dokuları canlandırma çalışmalarının bugün güzel örnekler verdiğini söyledi. Sözen, “Türkiye’de değişik, il, ilçe ve beldelerde yürütülen tarihi kültürel mirası koruma çalışmalarının bir yol haritasına bağlanması konusunda görüş birliği vardı. Birleştiğinde bir bütünlük oluşturan çalışmalar olması gerek. Bu konuda Osmangazi Belediyesi başta koyduğu hedeflere oldukça emin adımlarla yaklaşıyor. Osmangazi’nin bu durumu, bu konuda yürekten çalışan kurumlara örnek olması bakımından sorumluluğunu da artırıyor” dedi. Prof. Sözen ayrıca, TKB’nin 2000 yılında Bursa’da kurulduğunu hatırlattı ve “Kuruluş aşamasından sonra Bursa’nın gösterdiği çaba, bugün kentteki çalışmalarda izlerini göstermektedir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 18:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?