3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tarihi Kilise bakıma alındı

Nilüfer Belediyesi, 33. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Gölyazı’da bulunan Pantelemian Klisesi’nin restorasyon çalışmalarına başladı.

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Nilüfer’de de düzenlenen birbirinden renkli etkinliklerle kutlandı. Bursa Valiliği tarafından organize edilen 33. Turizm Haftası programı kapsamında haftasonu Gölyazı’da bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapan Nilüfer Belediyesi, Gölyazı’ya akın eden yüzlerce vatandaşa oldukça keyifli bir gün yaşattı.
Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Nilüfer Kaymakamı Ekrem Çalık ve TÜRSAB Bursa Bölge Başkanı Mehmet Akkuş’un da katıldığı etkinliklerin açılışında bir konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmin önemini artık herkesin kavradığını söyledi.

Uygarlıklar beşiği Anadolu’nun turizm potansiyeli yeterince değerlendirilebilseydi bugün Türkiye’nin uluslar arası camiada çok farklı bir yerde olacağını kaydeden Bozbey; “33. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Gölyazı’da böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Çünkü Gölyazı Nilüfer ilçesindeki en zengin antik yerleşim yerlerinden biridir ve bu nedenle turizme kazandırılması gereken bir bölgedir. Antik çağlarda Anadolu'da kurulmuş "Apollonia" adlı dokuz kentten biri olan bu bölgede Bizans döneminden kalma antik kalıntılar bulunmaktadır. Biz bu bölgede toprak altında kalmış kültür mirasının günışığına çıkarılmasını ve turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bu yöndeki ilk adımı da bugün atıyoruz ve 19. yüzyılda burada yaşayan Rum azınlık tarafından yaptırılan tarihi kilisenin restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz” dedi.Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar ise, Gölyazı halkına tarihine sahip çıktığı için teşekkür etti. Valilik olarak Turizm Haftası’nda İznik, İnegöl, Cumalıkızık ve son olarak da Gölyazı’nda restorasyon çalışmalarının başlaması Bursalıların turizme ve tarihine ne kadar sahip çıktığının bir göstergesi olarak gördüğünü söyleyen Ali Kamil Başar, “Nilüfer Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey’in de özverili çalışmaları ile Özlüce ve Misi’den sonra Gölyazı’da da toprak altında kalan tarih gün yüzüne çıkıyor. Valilik olarak bu tür projelere her zaman destek olacağımızın bilinmesini istiyorum. Amacımız Bursa’nın uzun yıllardır yararlanamadığı ülke turizmindeki paydan faydalanması ve hak ettiği değeri görmesidir” dedi.

TÜRSAB Bursa Bölge Başkanı Mehmet Akkuş da turizmin tanıtımdan geçtiğini belirterek, “Bursa tanıtımını yeterince yapamadığı için turizm gibi bacasız bir sanayiden hiç yararlanamıyor. Bu sektör bizim ülke ekonomimizin yüzde 25’ine katkı yapmasına rağmen ne yazık ki Bursa bu pastadan bir dilim dahi alamıyor” diye konuştu.

Coşku dolu görüntülere sahne olan kutlamalarda Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Nefesli Beşler Grubunun konseri, Zafer Halk Dansları Topluluğu, Gölyazı Ünallar İlköğretim Okulu ve Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun sunduğu halk dansları gösterileri ise etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Gösterilerin ardından, 19 yüzyılın sonlarında Gölyazı’da inşa edilen ve daha sonra da uzun yıllar cami olarak kullanılan Pantelemian Klisesi’nin restorasyon çalışmalarının startı verildi. Pantelemian Klisesi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Nilüfer Kaymakamı Ekrem Çalık ve TÜRSAB Bursa Bölge Başkanı Mehmet Akkuş restorasyon çalışmalarında ilk kazmayı vurarak başlattılar. Bu tarihi yapının özgün halini bozmadan restore edilerek kültür merkezi haline getirileceğini belirten Başkan Bozbey, bölgeye hem ekonomik hem de kültürel bir hareketlilik kazandıracak olan bu çabalara Gölyazı halkının da sahip çıkmasını istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?