8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Tarihi kıyafetler gün yüzüne çıkacak

Türkiye'nin eski tarihine ait kıyafetlerin gün yüzüne çıkacağı "Kitre Bebek" yarışması için kız meslek liseleri kıyasıya hazırlanıyor. 530 lisenin katılacağı yarışmada, okullar araştırdıkları kıyafetleri bebeklerin üzerine giydirerek tarihe ışık tutacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 530 okul yarışmaya katılacak. Türkiye genelindeki kız meslek liseleri müzelerden ve tarihi kitaplardan, Osmanlı döneminin ilk günlerine ve daha öncesine ait kıyafetleri araştırarak bebeklerin üzerine işleyecek. Kaybolmaya yüz tutmuş değerlerden olan el yapımı folklorik kitre bebekleri tanıtmak, üretimini yaygınlaştırarak ülke turizmine ve ekonomisine kazandırmak ve 81 ilin folklorik kitre bebeğinden oluşan Kitre Bebekler ve Türkiye Giysi Mozaiği Koleksiyonunu oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma ilk olarak ildeki okullar arasında düzenlenecek. Yarışmaya katılacak olan Kız Meslek Lisesi El Sanatları öğretmenleri ise en iyi bebeği üretebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye genelinde yöresel olarak her bölgenin giysileri ile ilgili arşiv ihtiyacının hissedildiğini belirten Kız Teknik Genel Müdürü Emine Kıraç, "Çoğu bölgelerimiz geçmiş nesilde atalarının ne giydiğini hatırlamıyor. Bu konuda hiç bilgi yok. İnsanların geçmişteki giyim ve kültürü ile ilgili hafızalarında birşey yok. Bunların tespit edilmesi ve tarihi belgelerle hazırlanması için bu yarışmayı düzenliyoruz. Bütün dünya ülkelerine gittiğimizde hepsinin bebeği var. Ama Türkiye'nin bebeği yok. El sanatlarındaki bebek ürünlerinin gelişmesi ve el sanatlarının daha iyi olabilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Okullarımız yaptıkları araştırmalarda 600 senelik tarihe ulaşmışlar. Bir ilin, ilçenin kültürü ne zamana dayanıyorsa okullarımız o zamana kadar gitsinler. Osmanlının ilk dönemlerinden, Selçuklu ve daha önünden itibaren il ve ilçelerin tarihsel gelişimlerine göre araştırma yapabilirler. El sanatları, toplumların yapılarına, geleneklerine ve kültürlerine göre farklı özellikler gösteren çalışmaların önemli bir bölümüdür. Toplumun yaşam biçimini yansıtan bir sanat dalı olmasının yanı sıra, o toplumun kültürel değerlerini kuşaktan kuşağa aktaran ve gelişmesini devam ettiren önemli belgelerdir. İnsanımızın zarafetini ve sanatkarlarımızın maharetini gözler önüne sermek, gıpta edilecek bu değerleri yaşatabilmek ve gelecek kuşaklara aktarabilmek adına, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizden biri olan kitre bebek yapımı önem verilmeyi beklemektedir" dedi.

El sanatları öğretmenlerinin okullara öğrenci bulamadığını kaydeden Kıraç, "Eğer bu bebek sektörünü geliştirebilirsek öğrencilerimiz kendi işyerlerini açma imkanı bulacaklardır. Konusunda uzman olan öğrencilerimiz işyerlerini açarak, bizler onlara istihdam sağlamış olacağız. Bu sayede el sanatları gelişir, ekonomiye ve geleceğe kazanç sağlamış olacağız. Yarışma sonunda ise bebeklerin resimlerini katalog haline getireceğiz" diye konuştu.
Yapılacak olan bebeklerde estetik ve el sanatına dikkat edeceklerini ifade eden Kıraç, çok önemli bir tarihi çalışma olduğunu dile getirdi.

Dünyada hemen hemen her ülkede çeşitli malzeme ve teknikler kullanılarak el yapımı folklorik bebek üretimi yapıldığı ifade edilirken, bu bebeklerin taşıdıkları anlam ve özellikler ile ülkelerin sembolü ve simgesi durumunda oldukları öğrenildi. Kitre bebek yapımında tel, pamuk ve kitre ile çalışılarak beden oluşturulduktan sonra pamuklu, ipek, kadife veya dokuma kumaşlardan kostüm dikilerek bebeğe giydirileceği belirtildi. Bebeklerin giydirilmesi ve giyim süslemelerinde tüm özelliklerin aslına sadık kalınarak hazırlanmasının önemli olduğu vurgulanırken, insana çok yakın olan bu bebeklerin, giyinmiş heykel görünümleri ve yöresel giyim farklılıkları ile öne çıkmakta, bölgeler ve kuşaklar arasında kültür alışverişini sağlayan bir köprü niteliği taşımakta olduğu kaydedildi.

Yarışmaların ilk önce ildeki okullar arasında, daha sonra bölge ve en sonda Türkiye geneli düzenleneceği öğrenildi.

İç Anadolu ve Sivas yöresinde yetişen dikenli bir bitkinin kökünün sökülmesiyle ortaya çıkan Kitre, afişlerin duvarlara ve bilboardlara yapıştırılmasında kullanılıyor. Ebru sanatının yapılacağı suya kıvam ve yapışkanlık vermek içinde kullanılan Kitre, hava ile temas edince katı hale geliyor. Suda kendisini dağıtan Kitre'nin kıvamını alması için bir kaba boşaltılıp yoğrulması ve birkaç kez süzülmesi gerekiyor.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 14:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?