4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tarihi koruma ödülü Bursa'nın

Tarihi, kültürel ve doğal mirasın korunması için 2000 yılında Bursa'da kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) '2008 Koruma Büyük Ödülü' Bursa'ya geliyor. Yarışmaya gönderilen Seyyid Usul Tekkesi ve Ördekli Hamamı projelerini başarılı bulan TKB jürisi, 2000'li yıllar boyunca Osmangazi'de gerçekleştirilen 'koruma' çalışmalarına da atıfta bulunarak, Osmangazi'yi "2008 Süreklilik Ödülü"ne değer buldu.

Tarihi kent dokularını ve kültürel mirası koruyup yaşatmak gayesiyle üretilen projeleri özendirmek amacıyla düzenlenen yarışma, 2008 yılı için "proje" ve "uygulama" kategorilerinde gerçekleştirildi. 26 kentten 43 projenin katıldığı yarışmada çok sayıda proje ödüle layık görüldü. Jüri olarak görev yapan Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu, uzun süren inceleme ve değerlendirmelerin ardından, TKB'nin merkezi olan İstanbul Şerifler Yalısı'nda yaptığı toplantıda ödül alacak belediyeleri belirledi. Ödüller, 22-24 Mayıs 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek Tarihi Kentler Birliği Beşiktaş Buluşması'nda sahiplerini bulacak. Osmangazi Belediyesi'nin ödülünü, Başkan Mustafa Dündar alacak.

KORUMA HAMLESİ SÜRECEK
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Başkan Dündar, Bursa'yı Bursa yapan tarihi değerleri barındıran Osmangazi'de 'koruma' çalışmalarının hız kesmeyeceğini söyledi. Osmangazi gibi tarihi kimliği olan Avrupa şehirlerinde ya eski kentin yanına yeni ve modern şehirler kurulduğunu, böylece eski kentin tahrip edilmediğini, ya da eski şehrin çok sıkı kurallarla korunarak bugünlere ulaştırıldığını hatırlatan Başkan Dündar, "Bursa maalesef bu şansını 1960'lı yıllarda kaybetti.

Tarih tahrip oldu. Bugün artık apartman blokları veya işhanları arasında sıkışmış kalmış tarihi yapılarla karşı karşıyayız. Tarihi değerlerimizin en yoğun olduğu çarşı bölgesinde bile birkaç yıl öncesine kadar sağlıklaştırma yapılamadı. 2000'li yıllarda başlayan 'koruma' sürecini de sevindirici buluyorum. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Bizden önceki dönem oldukça başarılı çalışmalara imza atıldı. Bu süreç bizim dönemimizde de güçlenerek devam edecek. Bursa'nın gerçek kimliğini ortaya çıkaracak çalışmalara hız verilecek" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 12:15:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?