5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Tarihi medrese sağlığa hizmet edecek

Bursa’nın Muradiye semtindeki tarihi medrese binası, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETAM) olarak bugün Sağlık Müsteşarı Necdet Ünüvar tarafından hizmete açıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yurt çapında kurulması planlanan KETAM, çağımızın en sık görülen hastalığı kanserin erken teşhisi ile hastaların bu hastalıktan kurtulmasını sağlayacak. Bursa’da KETAM binasının açılışında konuşan Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Sedat Demir, "Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde meme, prostat, akciğer, jinekolojik tarama, tümör belirleyicileri, sindirim sistemi ve genel kanser taraması gibi erken teşhis hizmetleri verilecek. Bu hizmetlerden herkes faydalanabilecek" dedi.

Hayırseverlerin desteğiyle 500 milyar lira harcanarak yapılan merkezin günde 100 kişiyi tedavi edebilecek kapasiteye sahip olduğu, şu ana kadar 10 kişiye kanser erken teşhisi konularak bu kişilerin hastalıktan kurtuldukları belirtildi.

KETAM’ın açılışında konuşan Vali Oğuz Kağan Köksal, Uludağ yolunda bulunan Teras Oteli’nin de medikal onkoloji hastanesi olacağını belirterek, "Tıpta önemli olan erken teşhisdir. Erken teşhis, erken tedavi imkanı sağlar. İnsanlara kanser hastalığının her şeyin sonu olmadığını anlatabilmek için el ele verdik. Türkiye’de bir ilke imza atarak, oteli hastane haline getireceğiz. Ben daha önce 100 milyar lira vermiştim; ama şimdi eksiklerin bitmesi için 50 milyar daha veriyorum. İl Özel İdaresi tarafından sağlık için 8 trilyon ayrıldı" diye konuştu.

Sağlığın ve eğitimin arzu edilen seviyede olmadığını söyleyen Müsteşar Necdet Ünüvar da, "Sağlık hizmetlerini arzu edilen seviyeye getirmek için en iyisini yapıyoruz. İnsanların hastaneye gitmesini istemiyoruz; fakat geldiklerinde en iyi hizmeti görmelerini istiyoruz. Bir insan kanser olduğu zaman umutsuzluğa kapılmasın, çünkü kanserin erten teşhisi yapılabiliyor. Erken teşhis koymakla insan ömrü uzuyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 16:40:15
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 16:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?