4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tarihi Medrese'de restorasyon

Bursa'da 20 yıldır İnebey Medresesi'nde hizmet veren Tarihi Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Yaklaşık 1 milyon TL'ye mal olan çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi yapı Temmuz ayında kapılarını açacak.  Türk - İslam medeniyetinin binlerce değerli yazma ve eski basma eserlerini bünyesinde bulunduran tarihi binanın restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bursalı vatandaşlara 15 yıldır bibliyografik danışmanlık hizmeti veren Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, bu alanda Türkiye'nin sayılı kütüphaneleri arasında bulunuyor. Bursa İl Özel İdaresi tarafından 2008 yılında ihaleye çıkılan 600 yıllık tarihi yapı Temmuz ayında kapılarını açmaya hazırlanıyor.  Mimar Şebnem Çelik, yapılan restorasyonlar hakkında teknik bilgi vererek, yeni imalatların çıkmasından dolayı işin süresiyle alakalı ek süre talebinde bulunacaklarını belirtti.

İl Özel İdaresi Kültür Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi ise kurumsal anlamda yürütülen restorasyonun iki boyutu olduğunu belirterek, "İlki anıtsal nitelik taşıyan tarihsel yapıyı yarınlara taşımak için ayakta tutmak, diğeri ise tarihsel yapıya emanet edilen bir kitap varlığı var. Bu varlık Bursa ve Osmanlı'nın ilk 300 yılını içeren bir kara kutu mahiyetini içeriyor. Burada yaklaşık 30 bin adet eser var ve bunun 7 bini el yazması kitaplardan oluşuyor. Biz Eynebey tarafından medrese olarak yaptırılmış, Cumhuriyet döneminde de eski yazma ve basma eserler kütüphanesi işlevi gören bu tarihi yapıyı fonksiyonuyla devam ettirmek için ayağa kaldırmayı hedefledik. Hizmete devam tarihi yapıyı yeniden kazanmış oluyoruz ve o binadaki eserleri daha iyi ortamda koruma altına alıyoruz. Normalde haziran ayında teslim edilmesi gerekiyordu ancak farklı detaylar ortaya çıkınca süre uzatılması gündeme geldi. Buradaki çalışmalar temmuz ayı gibi tamamlanacak. En iyi detayları göz önüne alarak tamamlanacak çalışmalar sonrası birkaç aya kadar bu yapının kapıları hizmete açılacak" dedi.

2006-2007 döneminde eserlerin tümünün dijital ortama aktarıldığını kaydeden Tüfekçi, "Kültür Turizm Bakanlığı ve Kütüphaneler Genel Müdürlüğü gerekli görürse buradaki dijital ortama aktarılmış kitap varlığını Bursa'ya gelemeyip buradaki eserlerden yararlanmak isteyen araştırmacıların internet üzerinden ulaşmaları için bir düzenleme tasarlıyoruz. Buradaki kitaplardan araştırmacılar güvenli bir biçimde nasıl ulaşabilirler hususunda çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 12:47:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?