3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tarihi mekanlara kameralı koruma

Bursa Valisi Şahabettin Harput, ildeki tüm türbe, cami ve kültür merkezlerinin koruma altına alınması için gereken çalışmaların yapıldığını söyledi.

Bursa'da Muradiye Külliyesi'ndeki Kanun Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa'ya ait türbedeki 500 yıllık paha biçilemez İznik çinileri, blok halinde kimliği belirsiz kişilerce çalındı.

Konuyla alakalı İHA muhabirine açıklama yapan Vali Şahabettin Harput, yaşanan olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Tarihi külliyenin bakımsız kaldığını da bildiklerini ifade eden Harput, "Muradiye Külliyesi'nde yer alan şehzade mezarlarından bugüne kadar ciddi bir restorasyon projesinin yapılamamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Geçtiğimiz gün külliyenin içerisinde yer alan bazı ünitelerin çalındığını öğrendik ve birkez daha üzüldük. Bu olay yaşanmamalıydı" dedi.

Külliyenin bakıma ihtiyacı olduğunu Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a ilettiğini kaydeden Harput, "Böyle tarihi ve manevi değeri büyük olan merkezleri koruma altına almak gerekiyor. Ayrıca güvenlik açısından korunması içinde bakanlıkla irtibata geçtik. Bu tür yerleri iki türlü korumak istiyoruz. İlk olarak buraları kameralarla teknik koruma altına alacağız. Daha sonra ise personelle korumaya geçeceğiz. Ayrıca restorasyon için de girişimlerimiz devam ediyor. Camilerimiz, türbelerimiz ve tarih kültür merkezlerimizinde korunması gerekiyor. MOBESE sistemi birkaç güne kadar ihale ediliyor. Bu kameraları da bu noktalara yoğunlaştıracağız. Bu sene inşallah tamamını koruma altına alacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 10:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?