3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tarihi Türbe'ye ne oldu?

Bursa'nın Osmangazi İlçesi'ne bağlı Taya Kadın Mahallesi'nde bulunan tarihi Menteş Dede Türbesi'ndeki 4 tarihi mezar gece yarısı belediye ekiplerince kaldırıldı.

Tarihi kabirlerin gece yarısı iş makinaları ile kaldırılmasından büyük üzüntü duyan mahalle halkı, ecdada saygısızlık yapıldığını söyledi.
Osmanlı Cihan Devleti'nde önemli devlet görevlerinde bulunan Menteşzade ailesinin 4 üyesinin bulunduğu Menteş Dede Türbesi, kentsel dönüşüm çalışmaları inşaatı sebebiyle önceki gece olduğu yerden kaldırıldı. Türbenin kaldırılış şeklinin kanunlara aykırı olduğunu belirten Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Üyesi ve Gönüllü Çevre Müfettişi Ali Turan, "Türbenin kaldırılmaması için geçen yıl Ankara'ya giderek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlı'na ayrı ayrı dilekçe verdim. Ancak türbedeki mezarlar önceki gece apar topar kaldırıldı. Bu işlem hem koruma, hem de mezarlıklar yasasına aykırıdır" dedi.

Belediye ekiplerinin kanunlara aykırı hareket ettiğini savunan Turan, sorunun düzeltilmesi için valiliğin harekete geçmesini istedi. Turan ayrıca, konuyu yargıya taşıyacağını belirterek, "Mezarlıkar Kanunu'na göre mezarın nakli için İçişleri Bakanı'nın imzası gerekiyor. Cumhuriyet Savcısı ile Sayın Vali Şahabettin Harput'u göreve davet ediyorum. Bakanın onay verdiğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Türbenin kaldırılması sebebiyle büyük üzüntü yaşayan mahalle halkı ise yetkililerden kendilerine yardım elini uzatmalarını istedi. 62 senedir Taya Kadın Mahallesi'nde ikamet eden Nefise Ergün, "Yeni evler yapılacak diye bunca senelik yatırı kaldırmanın ne anlamı var? Gerekiyorsa bile, bir cuma günü en azından dualarla kaldırılamaz mıydı? Biz mahalle halkı olarak ağlıyoruz" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Menteş Dede Türbesi'nin geri getirilmesini isteyen 62 yaşındaki Güner Yılmaz ise , "Nasıl götürdülerse yine o şekilde Menteş Dede'yi buraya getirsinler, kabrini yapsınlar. Aynı şekilde istiyoruz. Çok üzgünüz, o kadar üzgünüz ki anlatamam" dedi.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ve belediye yetkililerinin talebi ile herhangi bir mimari örneği ve özelliği olmayan tarihi kabirlerin en yakındaki bir caminin bahçesinde hazırlanan yere nakli için kurulun olumlu karar verdiğini söyledi. Yapılan işlemin hukuksuz olmadığını belirten kurul yetkilileri, bu tip büyük projelerde üzerinde türbe bulunmayan 4 kabrin naklinin makul ve projenin selameti için gerekli olduğunu bildirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 18:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?