4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tarihimiz bir bir çalınıyor!

Muradiye Külliyesi'ndeki Şehzade Mustafa Türbesi'nden 20 adet 5 asırlık İznik çinisi karonun yerlerinden sökülüp çalınmasının ardından, Yerkapı'daki Üftade Cami'inden de 5 adet el yazması hat levhası çalındı.

Bursa'da tarih hırsızlığı bitmiyor. Gece yarısı veya sabah namazından sonra camiye girdiği tahmin edilen hırsız, Üftade Camii'nin duvarlarını süsleyen 2 tanesi tarihi olmak üzere 5 el yazması hattı çalarak kayıplara karıştı. 2004 yılının Ekim ayında içi restore edilen ve mihrabı yeniden elden geçirilen camide o dönem muhafaza edilen ve tekrar yerlerine asılan duvarlardaki el yazması tabloların bir kısmı tarihi önem taşıyordu.

Üftade Camii Koruma Derneği Başkanı Rüştü Barışıcı, çalınan tabloların daha önce de çalındıktan sonra polis tarafından bulunarak camiye iade edilen eserler olduğunu belirterek, "Bu eserler daha önce de çalınmıştı ancak polis bulup getirdi. Tekrar asılınca hırsızların dikkatini çekti. Cami içerisindeki restorasyon esnasında özel olarak saklayıp muhafaza ettik. 2004 yılı Ekim ayındaki tamirattan sonra yeniden yerlerine asmıştık. Bu hırsızlık ecdadımıza karşı yapılan bir saygısızlıktır. Bu tablolar
çalanlara veya satın alanlara hayır getirmez. Caminin içerisinde asılı olan tabloların büyük bir kısmını alıp götürmüşler. Bazı eserler, son dönem sanatçıların camimize bağışladıkları, el işi, göz nuru tablolardan oluşuyordu" diye konuştu.

Osmangazi Müftüsü Mehmet Açık, hasta ruhlu bazı insanların tarihi camilerden bu tip malzemeleri eski veya yeni ayırt etmeksizin alıp götürdüklerine dikkat çekerek, "Duvardaki tabloların bazılarının tarihi özelliği yoktu. Ancak hırsızlar bunu ayırt edebilecek durumda değil. Birçok tarihi değere haiz eser, zaten camilerden toplanarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Emirsultan'da açılacak Vakıf Eserleri Müzesi'nde yer alması için vakıflara teslim edildi. Bu müzenin açılması ile bu şekilde camilerde bulunan az miktardaki tarihi eserin de buraya teslimi yapılacak. Müzenin açılması ile camilerimizde tarihi değere haiz malzeme kalmayacak" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 20:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?