3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

'Tarımda dünya standartı yakalanacak'

Bursa Bölgesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Birliği ile ICS Proje Mühendislik Danışmanlık Eğitim Ltd. Şti'nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda, çiftçilere daha iyi nasıl tarım yapacakları anlatıldı.

ICS Proje Mühendislik Danışmanlık Eğitim Ltd. Şti. Genel Müdürü Serkan Malhatun, Türk tarımının uluslararası standartlara kavuşması için "Globalgap" olarak bilinen projenin önemine dikkat çekti.

Hem ürün kalitesinin artırılması, hem de çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kontrollü üretim yapılabilmesinin yollarını anlatan Malhatun, "Bu üretim sonucunda elde edilen mahsul sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılmaktadır. Projedeki amaç Türk tarımını dünya standartları seviyesine çıkarmak ve pazara entegre olmasını sağlamak" dedi.

Avrupa Birliği'nin üretim standartlarına entegre olmak için bu yöntemin önemli bir rol oynayacağının altını çizen Malhatun, Globalgap belgesine sahip olan çiftçilerin devlet desteğinden yararlanabileciğini vurguladı. Dekar başı 20 TL devlet desteğinin yanı sıra çiftçilerin düşük faizlik yüzde 60 sübvansiyonlu kredi de alabileceğini belirten Malhatun şunları anlattı:

"Özellikle kooperatifler bu sistemi uygulayarak hem pazar payını artıracak hem de devlet desteklemelerinden faydalanabilecek. Globalgap tarladaki üretime odaklanan, entegre tarım prensiplerini benimseyen ve gıda güvenliği ile kalite açısından ISO 22000, ISO 9001, OHSAS 18001 standartları ile paralellik gösteren bir belgedir."

İyi tarım uygulamasının ana hatlarıyla 6 temel prensibi bulunuyor. Başta yüksek gıda kalitesi olmak üzere, üretim veriminin artırılması, çevreyi korumak, geleneksel tarım yöntemleri ile mevcut en iyi teknolojiyi birleştirmek, üreticilerin, yerel halkın ve toplumun hayat kalitesini yükseltmek bu prensipler arasında yer alıyor. Globalgap kalite sistemi, bu özelliğiyle dış piyasalarda ürünün pazara ulaşmasında önemli rol oynuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 13:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?