4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tatile çıkacaklara uyarı

POLİSTEN BAYRAM TATİLİNE ÇIKACAKLARA HIRSIZLIK UYARISI

Kurban Bayramı dolayısıyla uzun tatile çıkacak vatandaşları hırsızlık konusunda uyaran Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Orhan Öztabak, çarşıda yaşanacak yoğunluk öncesinde dolandırıcılık ve yan kesiciliğin önüne geçmek için polis sayısını 500'e çıkardıklarını söyledi.

Kurban Bayramı'nda yaşanabilecek hırsızlık olaylarını önlemek için vatandaşları uyaran Asayiş Şube Müdürü Orhan Öztabak, tatile gidildiğinde veya evden uzun süreli ayrılındığında posta kutusunun anahtarının komşuya bırakılmasını tavsiye etti. Hırsızların hedef olarak öncelikle posta kutusu dolu olan daireleri seçtiğini vurgulayan Orhan Öztabak, "Eve gelindiğinde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içeride olabileceğinden eve

girmeyin. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam edin. Çelik kapı kullanmanız veya kapı çerçevelerinin çelik destekli olmasında da fayda var. Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır" dedi.

Dairenin yangın çıkışı yoksa veya apartmanın giriş katında oturulmuyorsa evin hırsıza karşı en güvensiz kısmının ön kapı olduğunu ifade eden Öztabak, ilk riskin herkesin buradan rahatça girebilmesiyle başladığını, bu sebeple vatandaşların kendi kapılarının güvenliğine dikkat etmesini istedi.

İş yerlerinde yaşanabilecek hırsızlık olaylarına karşı da uyarılarda bulunan Orhan Öztabak, "Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayrak bir yere girmek istemez. Kilitli kapı, kepenk ve pencereleri tercih etmezler. İşyerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir. İşyeri sahipleri hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini

beklemelidir" diye konuştu.

Bayram alışverişine çıkan vatandaşların dolandırıcılık ve yan kesilicik olaylarına karşı da uyaık olmasını isteyen Öztabak, "Vatandaşımız cüzdanlarına fazla para koymamalıdır. Paraları birkaç parça halinde farklı ceplerinde taşımalıdır. Yolda yürürken kavga yapıyor süsü vererek üzerine sarılan ve yardım isteyen şahıslara inanmayın. Falcılara itibar etmeyin. Yankesici ve kapkaççıların özellikle yaşlıları ve bayanları tercih ettiği de unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Bayram hareketliliği sebebiyle çarşıda yaşanan yoğunluktan yararlanan dolandırıcı ve yan kesicilerin önüne geçmek için polis sayısını 500'e çıkarttıklarını açıklayan Şube Müdürü Orhan Öztabak şöyle konuştu:

"Buna rağmen vatandaşımız dikkatli davranmalıdır. Cami avlusunda abdest alırken ceketin cebinde kesinlikle para ve değerli eşya bırakılmamalıdır. İkamete gelerek kamu görevlisi olduğunu beyan eden kişilerden kimlik sorulmalıdır. Kalabalık yerlerde yüksek miktarda nakit paranızın olduğunu göstermeyin. Aksi takdirde gaspçıların hedefi olursunuz. Anahtarlarınıza isim, adres ve telefon numarası kesinlikle yazmayın. Hanımlar alışveriş esnasında çantalarını veya değerli eşyalarını alışveriş arabalarında veya

tezgahlarda bırakmamalıdır. Mutlaka gerekmiyorsa çanta taşımasınlar. Değerli ve gerekli eşyaların ceplerde taşınması daha uygundur. Elinizde torba, poşet veya bir başka eşya taşırken çantanızı bunlarla vücudunuzun arasında kalacak şekilde tutun. Yürürken çantanın açılacak yerini oldukça koruyun. Varsa taşıma ucunu bileğinize geçirin. Oto ile kapkaç olaylarına maruz kalmamak için de yaya kaldırımlarının yola yakın kısımlarında yürümeyin. Altın, mücevherat, zincir veya kolyeler birer hedeftir. Kolayca

çekilerek çıkartılabilecek biçimde takmamak yaranlamayı ve maddi kayıpları önleyecektir. Alışverişe özellikle tek başına çıkılmamalıdır. Şehirler arası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden yiyecek alırken dikkatli olunuz. Ambalajlı da olsa sigara, içecek ve yiyecek maddelerin içine uyku verici ilaçlar enjekte etmek suretiyle soyulabilirsiniz."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2009 Çarşamba 10:03:01
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 13:01:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?