4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tecrübelerini aktardılar

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa'da resmi olan, Türkiye'de ise yasal olmamasına rağmen eski başkanlara mecliste yer vererek, düşüncelerini aktarmalarını sağlayıp bir ilke imza attı.

Başkan Altepe, mecliste şehrin geleceğine yönelik alınacak tüm kararları ince eleyip sık dokuyacaklarını belirterek, bu çalışmalar sırasında önceki dönemlerde görev yapan başkanların tecrübe, bilgi ve birikimlerinden de faydalanacaklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Recep Altepe Başkanlığı'nda 2009-2014 çalışma döneminin 2'nci toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Altepe, geçen dönem başlanan Emirsultan Kentsel Dönüşüm, Bursaray C etabı ve teleferik projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Altepe, Emirsultan'da meydan görünümünün daha ön planda yer alması için birtakım değişikliklere gitmeyi planladıklarını belirtti.

Emirsultan'ın Bursa'nın en önemli manevi odaklarından biri olduğuna işaret eden Başkan Altepe, "Yıllardır konuşulup başlatılamayan düzenleme geçen yıl başlatıldı. 60 konut ve 10 iş yeri ile okul yıkılıp yeni bir düzenlenme tasarlanmıştı. Bu düzenleme kapsamında yıkılanların yerine de yeni konut yapma fikri vardı. Sonrasında proje ile ilgili şikayetler oluştu. Bizde başta Bursa halkının istediği ve Emirsultan'a yakışan bir meydan yapılması gerektiğini düşünerek projede bazı değişikliklere gitme gereği duyduk.

Yerinde yaptığımız incelemelerin ardında başta yeni yapılacak binaların yüksekliğinin azaltılması sonrasında ise meydan olgusunu ön plana çıkarmak için cami önündeki kanal geçişin tünel olarak değiştirilmesini öngördük. Şu andaki haliyle de uygulanması mümkün olan projenin daha kullanışlı hale getirilmesi için çalışıyoruz. İlgili arkadaşlar yeni görüşlerin projeyi uygulanması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Biz istiyoruz ki mademki para harcıyoruz. Öyle ise en güzelini, herkesin içine sineni yapılsın" dedi.

Emirsultan Projesi'ni değerlendiren CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, bu projenin tek bir örnek üzerinde bırakıldığı için sonuca varılmayacak bir hal aldığını savundu. Ayradilli, bu projenin ve kentteki her proje çalışmasında farklı gruplardan gerek şehirdeki, gerekse ulusal alandaki mimar ve mühendislerden destek alınmasında ciddi bir yarar olduğunu söyledi.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de araç geçişinin sağlandığı kanalların tünel olarak değiştirilerek meydan olarak düzenlenecek meydanın genişletilmesinden yana olduğunu söyledi.

Başkan Altepe, yeni dönemde Uludağ'ın sağlıklı gelişimi konusunda önemli adımlar atmayı planladıklarını anlattı. Uludağ'daki en önemli noktanın otorite çokluğu olduğuna işaret eden Başkan Altepe, "Bu dönemde meclis olarak Uludağ için güzel çalışmalar düşünüyoruz. Uludağ'ın yaz kış düzenli hale gelmesini istiyoruz. Türkiye'de Uludağ'ın yanına yaklaşamayan kayak merkezleri Bursa'nın bu özelliğini elinden almak üzeredir. Buna izin vermemeliyiz. Uludağ'ın yeniden Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri haline getirecek çalışmalar için tek otorite olması şarttır. Bunun sağlanması için de önümüzdeki dönemde çalışmalarımız sürdüreceğiz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan teleferik sisteminin yenilenmesi ve hattın uzatılması ile ilgili projeyi de değerlendiren Başkan Altepe, kabataslak bir avam proje ile ihalesi yapılan yeni projenin başlamasının en az 1 yılı bulacağını kaydetti. Mevcut sistemin ise çelik halat eksikliği sebebiyle 1 aydır çalışmadığını dile getiren Başkan Altepe, "Yeni çelik halatlar mayıs ayı ortasında gelecek. Yaz başında ise mevcut sistem yeniden yolcu taşımacılığına başlayacak. Yeni projenin tamamen hazırlanması, bürokratik işlemlerin ve müteahhidin inşaat için hazırlıklarını tamamlaması yaklaşık 1 yılı bulabilir. Bu zaman zarfında da eski sistemin Bursalılar'a sağlıklı bir şekilde hizmet vermesi gerekir. Eski sistem işlerden diğer yandan yeni projenin hayata geçirilmesi için de çalışmalar sürecek" diye kaydetti.

Başkan Altepe, Bursaray C etabının (üniversite etabı) daha önceki dönem ihalesi yapıldığını hatırlatarak, "Yapılan ihale rakamları 230 milyon Euro'ya yaklaşıyor. İnşaat maliyeti 98 milyon Euro, vagonlar 94 milyon Euro ve müşavirlik bedelleriyle 500 milyon TL'ye ulaşıyor. Bu paranın 100 milyon Euro'sunun kredisi var. 130 milyon Euro'su ise öz kaynaklardan karşılanması planlanmış. Bu da belediyenin 5 yıllık yatırım bedeline denk geliyor. Terminal istasyonundan üniversite kampusüne tünelle geçiş uygun görülmüş. Bu hep maliyeti arttıran hem de daha zor olan bu çalışmayı durdurduk. İnşaat tamamen durmaz çünkü ihalesi yapılmış, peşinat ödenmiş, peşinatta ilgili de borçluyuz. Bundan sonrası yüklenici firma ile belediye arasında yapılacak görüşmelerle sonuçlanacak.

Tünelden yapılacak tasarruf ile hattın üniversite binalarının ortasından değil yanından geçirilerek, bu hattı Görükle girişine kadar ya da Mudanya hattında Renault fabrikası önüne kadar götürülmesi planlanıyor. Müteahhit firma ve belediyedeki arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Burada gizli kapaklı bir şey yok. Şeffaf bir şekilde bunu tartışıyoruz. İşin içine girildiği için dönüşü yok. Ancak biz paramızı en iyi şekilde değerlendirmenin yoluna bakacağız. Peşinat içinde vagonlar da var. 30 tane birden alınacak. Sayıyı düşürmeye çalışacağız. Daha az almaya uğracağız. Bizim hedefimiz Bursa olarak 2-3 sene içinde vagonları kendimiz yapmak. Bu konuda girişimlerimiz var. Ortak bir şirket çalışması var. Bursa dünyadaki en önemli 10 otomotiv merkezinden biridir. Her konuda uzman firmalarımız var. Yürüyenleri ve karoseri zaten Bursa'da yapılabiliyor. Elektronik aksamıyla ilgili işleri ise dışarıdan destek alarak yapabiliriz. Aldığınız kararı uygulamaya sokmak için tüm yetkinin belediyede olması gerekir. İstanbul'da yüzde 50, Ankara'da yüzde 75'i, İzmir'de ise yüzde 100'ü kamunun elinde olan ulaşım sisteminin Bursa'da sadece yüzde 25'i kamunun elindedir. Bu yüzden yapılacak daha çok iş var" şeklinde konuştu.

Eski başkanlardan Erdem Saker, 55 kilometre olarak planlanan sistemin bugün 22 kilometre işletmede olduğunu ifade ederek, Bursa'nın bu konuda daha yolun yarısında olduğunu belirtti. Saker, "Raylı sistemin projesi hazırlanırken o zaman Bursa'nın sınırları küçüktü. Bugün artık raylı sistem Kestel, Gürsu, Mudanya belki ileride süreçte Gemlik'e kadar ulaştırmak gerekir. Önemli olan mümkün olduğu kadar ray döşemek ve standart, sağlam ve uzun ömürlü vagon almaktır. Paranın ve borçlanma yeteneğinin en uygun şekilde kullanılması gerekir" şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Eski başkanlardan Erdoğan Bilenser ve Ekrem Barışık'ta düşüncelerini belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 10:39:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?