2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Teferrüç'te yüksek voltaj çilesi

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesine bağlı Teferrüç Mahallesi'nde, şebeke elektriğinin 220 volt yerine 230-240 volt olarak verilmesi, evlerdeki yüzlerce elektrikli ev aletinin arızalanmasına sebep oluyor. Mahalle sakinleri imza kampanyası düzenleyip, bozulan cihazlarının servis belgeleri ile TEDAŞ'a müracat etmelerine rağmen, yüksek voltajlı elektrik sıkıntısına çare bulamıyor. 

Teferrüç Muhtarlığı öncülüğünde başlatılan kampanya ile çok sayıda şikayetçi toplu imza ile müracatlarını tekrarlamaya hazırlanıyor. Şehir şebekesinden evin içine gelen elektiriğin voltajının normal değerinin en fazla 230 volt olabileceğini söyleyen kırtasiyeci Bayram Aydın, Menekşe Caddesi'ndeki evinde yaptığı ölçümde 240-250 volt elektrik gördüğünü söyledi. Aydın, Çiçek Caddesi'ndeki işyerinde akımlar en fazla 230 çıkmasına rağmen, Teferrüç'teki evinde yüksek voltaj sebebiyle 1 yıl içinde 3 büyük cihazının bozulduğunu söyledi. Buzdolabı, kombi ve bilgisayarının arızalandığını, tamiri için gittiği servis yetkililerinin arızanın şehir şebekesinden evin dahili elektrik şebekesine gelen voltajın yüksek olmasından kaynakalandığını belirtti. 

Bunun üzerine Uludağ Elektrik Dağıtm A.Ş'ye verdiği dilekçede şikayetini belirttiğini, Uludağ Elektrik Dağıtm A.Ş'nin konuyla ilgili, "Şahsın evinde ölçüm yaptık. Ancak şahsın belirttiği surette bir arızaya rastlanmadı." şeklinde bir cevap yolladığını söyledi. Aydın, "Yetkililer gelip evde ölçüm yaptı. Arızanın kendi dahili şebekemde olduğunu söylediler. Benden başka kimsenin şikayetçi olmadığını, şebekede her şeyin normal olduğunu söyleyip gittiler. Ancak sokakta benden başkada çok sayıda şikayetçi var. Muhtara konuyu ilettik, mahalle olarak imza kampanyası başlattık. Mahalle sakinleri ve benim ailemin can ve mal güvenliği yok, konuyla ilgili bir an önce tedbir alınsın. Yanan cihazlarım ile alakalı servis belgelerini aldım. Yıldırım İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne de resmi müracatımı yaptım, neticesini bekliyorum" dedi. 

Mahalle sakinleri daha önce iki evde elektrik tesisatlarından kaynaklı küçük çaplı iki yangın çıktığını, çok büyük bir hasar oluşmadığı için dikkate alınmadığını, bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istediler. Evine voltaj düzenleyici cihaz taktırdığını belirten başka bir mahalle sakini Davut Yapıcı, "Mahallede sürekli akımlar düşüp yükseliyordu. Sigortalarım hassas olduğu için sürekli devre dışı kalıyordu. Bunun için regülatör taktırdım. Bu cihazı taktırmak için 4 bin YTL harcadım. Bu mahalledeki herkesin buna gücü yetmez. Yetkililerin meseleye kulak tıkamayıp bir an önce tedbir alması lazım" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan TEDAŞ Yıldırım yetkilileri, "Trafoda yaptığımız ölçümlerde voltajın 231 wolt olduğunu tespit ettik. Gün içinde akımın en az çekildiği saatte bu ölçümü yaptık. Dünya standartlarında voltaj için artı yüzde 5 veya eksi yüzde 5 olarak değer vardır. Eğer servis yetkilileri tarafından belgelenen voltaj kaynaklı bir cihaz arızası olursa biz bunun zararını karşılıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2007 Çarşamba 12:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?