3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tehlikeli atıklara Avrupa standartı

Bursa'da tehlikeli atıkların Avrupa standartlarında toplanması için çalışmalar başladı.

Avrupa Birliği Genişleme Genel Müdürlüğü'nün finanse ettiği Teknik Destek ve Bilgi Değişimi Ofisi (TAIEX) kurumu vasıtasıyla sunulan yardımın bir parçası olarak bölgesel eğitim programı başladı. Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün organize ettiği program dahilinde, Türkiye'de çevre ve gıda güvenliği konularında bölgesel eğitim seminerleri düzenlenecek. Müktesebatın iç hukuka aktarılması, uygulanması ve yürürlüğe konulması hedefleniyor.

Bölgesel Eğitim Programı'nın Avrupa'da birçok ülkede 2002 yılından itibaren sürdürüldüğünü ifade eden Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilisi Oğuzhan Akınç, çok sayıda seminerler toplantıları gerçekleştirdiklerini ve seminerlerin yapıldığı ülkelerde bu programların faydalı olduğunu söyledi. Akınç, "Bu program daha önce de belirtildiği gibi ülkemizde yeni başlamaktadır ve tüm illerimizde uygulanacaktır. Türkiye, 2002 yılında Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında, AB Ülkelerinde kullanılmakta olan "NUTS İstatistiki Bölge Sınıflandırmasını" oluşturmuştur. Bu sınıflandırmada 3 ayrı bölgeleme türünden söz edilebilmekte; buna göre ülkemizde 26 NUTS2 bölgesi bulunmaktadır.

Programın sağlıklı yürütülebilmesi ve hedefine ulaşabilmesi için NUTS 2 bölgelerine tamamen sadık kalınarak 26 bölge belirlenmiştir. Bunlar merkez il ve o ile bağlı 1 veya daha fazla ilden oluşmaktadır. Ülke düzeyinde koordinasyonu sağlamak üzere bir "Ulusal Odak Noktası" ile ülke çapında toplam 26 İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde birer "Bölgesel Odak Noktası" ve birer RTP Uzmanı belirlenmiştir. RTP uzmanları, 81 il için ortak konular bularak toplantılar gerçekleştirmekle yükümlüdürler.

Ülkemizde çevre konusunda ilk olmak üzere 24-25 Haziran tarihlerinde tehlikeli atık yönetimi konulu bir RTP semineri düzenlenmektedir. Bursa'ya RTP Programı çerçevesinde bağlı iller Yalova ve Bileciktir. Bursa ili RTP uzmanı, bu örnek semineri Çevre ve Orman Bakanlığı ve TAIEX ekibiyle koordineli çalışarak organize etmiştir. AB komisyonunu temsilen 5 uzman katılım sağlamıştır. Yurtiçinden ise 4 uzman katılmıştır" dedi.

Seminerin amacı, tehlikeli atık yönetimi konusundaki Avrupa Birliği'ndeki ve Türkiye'deki mevzuat ve uygulamalara ilişkin olarak ilgili paydaşlara bilgilendirmek. Bu kapsamda, seminerler, Bursa, Yalova ve Bilecik illeri başta olmak üzere çeşitli illerde yapılacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 11:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?