5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Teknoloji başkenti Bursa oluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi işbirliğinde yapılması planlanan, Türk sanayisinin AR-GE çalışmalarının bilimsel olarak yürütüleceği Bursa Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (BTGB) Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme merkezi olacağı bildirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’un Rektörlük B Salonu’nda düzenledikleri ortak basın toplantısında, BTGB’nin oluşum sürecinde iki kurumun işbirliği yapacağı belirtildi. Şahin yaptığı konuşmada, üniversite-sanayi işbirliğini en üst düzeye çıkarmak, üniversitedeki araştırmaların ekonomik değere dönüştürülmesini sağlamak, ülkenin ekonomik ve teknolojik düzeyini yükselterek, uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla Bursa’da Uludağ Üniversitesi önderliğinde başlatılan "Teknoloji Geliştirme Bölgesi"nin tüm altyapısını büyükşehir belediyesi olarak yapacaklarını söyledi.

Türkiye’deki diğer teknoloji bölgelerine belediyelerin katkı sağlamadığını Bursa’nın bu konuda yine bir ilke imza attığını ifade eden Şahin, gelişmiş toplumların en önemli gelişme dinamiklerinden birinin de üniversite-sanayi işbirliği olduğunu vurgulayarak, "Bilgi üniversitede üretilir, sanayide uygulanır. Bu projenin hem Türkiye’nin hem de Bursa’nın aydınlık ve güçlü geleceğine doğru atılmış bir adım olduğuna inanıyorum. Bursa’daki iş adamlarının bu bölgeye sahip çıkmalarını istiyorum. Biz büyükşehir belediyesi olarak üniversitenin lokomotifliğinde her türlü altyapı desteğini vermeye hazırız. Artık kervan yola çıktı, istim arkadan gelir" diye konuştu.

"BURSA BİR İLKE İMZA ATIYOR"

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran da, Türkiye’nin üçüncü ve en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olarak kurulacak "Bursa Teknoloji Geliştirme Bölgesi (BTGB)"ne Büyükşehir Belediyesi’nin de destek vermesiyle sürecin hızlanacağını ve bir yıl içinde sanayicilere hizmet vermeye başlayacaklarını belirtti.

Yurtkuran, üniversitenin Görükle Yerleşkesi içinde 500 dönümlük arazinin 1/5000 ölçekli planlarının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandığını, arazinin jeolojik haritalarının çıkarılmaya başlandığını anlatarak, "Sanayi Bakanlığı’nda da gerekli prosedür tamamlandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi altyapı çalışmalarına hemen başlayacak. Bundan sonra BTGB’nin yönetiminde de belediyeyi başkan adına Genel Sekreter Hüseyin Konçak temsil edecek. Bugüne kadar Türkiye’de kurulan hiçbir teknoloji bölgesinde belediyelerden destek olmamıştı. Bursa bu anlamda da bir ilke imza atıyor" şeklinde konuştu.

"TEKNOPARKIMIZ TÜM TÜRKİYE’NİN HİZMETİNDE OLACAK"

"Bursa’nın 30 yıldır bir üniversitesi vardı, şimdi 30. yılda Bursalılar’a bir de teknoloji geliştirme bölgesi yapıyoruz" diyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, sanayicilere çağrıda bulunarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye’de en büyük teknopark ODTܒde vardı. Ama burası artık talepleri karşılamıyor. Bizim teknoparkımız İstanbul sanayicisi ile beraber tüm Türkiye’nin hizmetinde olacak. Burası bilgi ve teknolojinin üretildiği yer olacaktır. Türkiye’nin en hızlı iletişim ağına sahip, bu bölgede hocalarımız ve labaratuvarlarımız sizin emrinizde olacak. Gelip burada her türlü araştırma geliştirme faaliyetlerini yapabilirsiniz."

Toplantıda, BTGM ile ilgili teknik bilgiler veren üniversite-sanayi işbirliğinden sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ender Korfalı da, 500 dönümlük arazi üzerinde şu anda idari binanın hazır olduğunu, diğer bina ve atölyelerin planlarının çizilmeye başlandığını bildirdi. 300 sayfalık fizibilite çalışmasının tamamlanan bölgenin 5 milyon YTL’ye mal olması bekleniyor. Yasal işlemleri tamamlanmak üzere olan BTGB, başvuran firmalara buradan yer satışına başlayacak. Edinilen bilgiye göre, daha şimdiden İstanbul merkezli yazılım firmalarından ve çoğu Bursa’da faaliyet gösteren çokuluslu firmalardan talep geldiği öğrenildi.

BTGB’NİN KURUCU HEYETİ BELLİ OLDU

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak oluşturulan bölgenin kurucu heyetinde, Uludağ Üniversitesi’ni Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Genel Sekreter Hüseyin Konçak, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Uludağ İhracatçı Birlikleri’ni Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar, Uluslararası Patent Birliği’ni Kemal Yamankaradeniz, Bursa Ticaret Borsası’nı Başkan Rıza Aydın, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’nı Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Teknoloji Vakfı’nı Prof. Dr. Sedat Ülkü’nün temsil edeceği açıklandı.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ’NİN AVANTAJLARI

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na göre, bu amaçla kurulan yönetici şirketler, bu kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutuluyor. Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, bu bölgedeki yazılım ve AR-GE’ye dayalı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için, faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl süre ile gelir ve kurumlar vergisi ödemiyor. Bakanlar Kurulu, seçilen, hedef alınan, belirli teknolojik alanlar ve ürünler için bu süreyi on yıla kadar uzatabiliyor. Ayrıca, bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, kuruluş tarihinden itibaren on yıl süre ile her türlü vergiden istisna tutuluyor. Bu avantajlarının yanı sıra, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, bölgede görevli kişi veya kuruluşlara yaptıkları bağış ve yardımları karşılığında, ilgili yasalar uyarınca belli oranlarda vergi indirimine tabii tutuluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 16:22:33
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 13:40:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?