6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Teknoloji tel süpürgeyi bitirdi

TEKNOLOJİ TEL SÜPÜRGEYİ BİTİRDİ

Her evin vazgeçilmezi olan tel süpürgeler teknolojinin gelişmesiyle yok olmaya yüz tutu.

Bursa'nın büyük pazarlarında rastlanması zor olan tel süpürge satışını babadan yadigar kalan meslek olarak yapan Fehmi Şamaki, elektrikli süpürgelerin çıkmasıyla tel süpürge kullanımının neredeyse bittiğini söyledi.

Fehmi Şamaki, eskiden her evde mutlaka olan tel süpürgeleri satmaya yetiştiremediklerini ifade etti. Kadınların ev temizliğinde vazgeçilmezi olan süpürgelerin halk arasında gırgır olarak tabir edilen küçük süpürgelerden darbe yediğini belirten Şamaki, elektrikli süpürgelerin çıkmasıyla tel süpürgelere olan ilginin iyice azaldığını kaydetti.

Süpürgelerin görüldüğü gibi basit şekilde üretilmediğine vurgu yapan Şamaki, ''Süpürge otu, tarladan toplandıktan sonra içinde kükürt yakılan fırınlarda tütsüleniyor. Altın sarısı rengine gelen otlar toparlanıyor. Sap kısmı sıkıştırıp tel ile sabit hale getirilip çuvaldız ile dikiliyor. Sonra bu hale geliyor'' dedi.

Şamalki, baba mesleği olarak yürüttükleri süpürgeciliği son yapan insanlardan olacaklarını kaydederek ''Özellikle bazı yaşlı bayanlar eski alışkanlıklarını sürdürerek tel süpürge kullanıyorlar. Maddi durumu iyi olmayan aileler de tel süpürge alıyorlar. Biz de az sayıda da olsa süpürge satarak geçimimizi sağlıyoruz'' şeklinde konuştu.

40 yıllık süpürgeci Fehmi Şamaki teknolojiyle mağlup olan süpürgeleri 4 ile 7 TL arasında satıyor.

TEKNOLOJİ TEL SÜPÜRGEYİ BİTİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2010 Cuma 10:41:04
Güncelleme :19 Kasım 2010 Cuma 17:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?