8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Tekstil sektörü düşüşe geçti

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 23 artışla 2 milyar 458 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 26'lık artışla yükselişine devam ederken, tekstil sektörü yüzde 12'lik bir düşüşle kan kaybetti. 

UİB, Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 23 artışla 2 milyar 458 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Taşıt araçları ve yan sanayinin 2 milyar 253 milyon dolarlık ihracatla en büyük paya sahip olduğunu belirten UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, "Tekstil sektörü, geçen yıla göre yüzde 12'lik düşüşle 82 milyon 309 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek kan kaybetti. Tekstil sektöründeki düşüşün sebebi, pamuklu dokuma kumaşlardaki yüzde 40'lık, örme kumaşlardaki yüzde 32'lik düşüştür. UİB'in ihracatı, aylık bazda 2.5 milyar dolar seviyesine oturmuştur. Temmuz ve Ağustos aylarında bu rakamın altında ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. Yılın ilk 6 ayına baktığımızda ise yüzde 39'luk bir artışla 14 milyar 777 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Türkiye'nin 1992 yılındaki ihracatı 14.7 milyar dolardı. UİB, bu rakamı ilk 6 ayda geçmiş oldu. UİB'in son 12 aylık ihracat rakamı ise 26 milyar 418 milyon dolara ulaştı. İster dolar, ister euro, ister de miktar bazında bakılsın, ihracat mutlak surette artmaktadır. Bu göstergeler, 28 milyar dolar hedefini yakalayıp, 30 milyar doları da aşacağımızı gösteriyor" dedi. 

İhracatçı birlikleri genel sekreterlikler sıralamasında UİB, yüzde 20'lik payla ikinci sıradaki yerini korurken, iller bazında Bursa 1 milyar 149 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 9.52'lik payla ikinci sırada yer aldı. Bursa'nın ihracatında da taşıt araçları ve yan sanayinin 774 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldığını söyleyen Okur, "Tekstil ve ham maddeleri, Bursa ihracatında da yüzde 15'lik bir düşüş yaşadı. Yetkililerin bu konuda bir durum değerlendirmesi yapması gerekir. Bursa'da önemli bir istihdam sağlayan sektörün sıkıntılarını önlemek için tedbirler alınmalıdır. İlk 5 ürün içinde 785 milyon dolarla binek otomobiller, 635 milyon dolarla otomotiv yan sanayi, 575 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, 131 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs ve 68 milyon dolarla gemiler ve suda yüzen taşıtlar yer alıyor. 5 birlik bazında toplam 148 ülkeye ihracat yapılırken, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve Rusya Federasyonu en çok ihracat yapılan ülkelerin başında geldi. Bu arada Balkan ülkelerine yapılan ihracatta azalış var. Bu konuda çok çok çalışmalıyız. İlk 5 ayda ve aylık bazda ihracatın artış oranı, ithalatın artış oranının üzerinde yer aldı. İhracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 66'ya yükseldi" diye konuştu. 

İlk 5 ayda dış ticaret açığının 25 milyar dolara ulaştığını, en büyük sebebin ise enerji fiyatlarının artması olduğunu ifade eden Okur, "İhracatçıların üzerinde bir çok kene vardı. Son olarak elektrik zammıyla bir kene daha eklendi. İhracatçılar zor durumda kalmasına rağmen ihracatımız durmadan artıyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 16:06:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?