3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tekstil sektörü yeniden yapılandırılıyor

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından iki yılda bir düzenlenen 'Tekstil teknolojisinde ve kimyasallarındaki son gelişmeler' sempozyumunda bu yıl 'Tekstil sektörünün yeniden yapılanması ve çözüm önerileri' tartışılacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen toplantıda konuşan Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Senem Emek, iki yılda bir düzenledi 'Tekstil teknolojisinde ve kimyasallarındaki son gelişmeler sempozyumu'nun bu yıl farklı formatta düzenleneceğini söyledi.

6-7-8 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda 'Küresel rekabette tekstil sektörünün yeniden yapılanması ve çözüm önerileri'nin ele alınacağını belirten Emek, amaçlarının küresel rekabetin sanayiciler üzerindeki etkilerini tartışmak, beklentilerine ve sorunlarına çözüm oluşturmak olduğunu dile getirdi.

Tamamen bilimsel bir konu olan tekstil üretiminin, alışkanlıkların terk edilerek, araştırarak, yepyeni pazarlar oluşturarak, bilimden kaçmadan istenilen noktaya getirilebileceğini anlatan Emek, "Tekstil sektörü ülkemiz ekonomisinde lider olmaya adaydır. Türkiye'de tekstil öldü diyenlere, ülkemizin tekstil sektöründe dünya ekonomisindeki payının yüzde 4 olduğunu hatırlatmak isteriz. Ülkemiz başka bir alanda bu paya sahip değildir. Ülkemiz tarihi boyunca tekstilin merkezi olmuştur. Ülkemiz yılda 900 bin ton pamuk üretimi ile dünyanın 5. büyük ülkesi iken, son yıllarda 700 bin ton ürtimle 9. sıraya gerilemiştir. En fazla 10 bin ton üretim yapan komşumuz Yunanistan'da AB teşvikleri sonucu pamuk üretimini 230 bin tona çıkarmıştır. Ülkemizde kurulan iplik fabrikalarının kapasitesi yıllık 2 milyon tona yaklaşmıştır. Bundan dolayı ülkemizde pamuk ekimi teşvik edilmelidir. Ülkemiz ayrıca Avrupa'daki en büyük tekstil terbiye parkına sahiptir. Avrupa'da tekstilde birinci, konfeksiyonda ikinci, hazır giyimde dünyada yedinci, sentetik iplikte Avrupa'da ikinci, dünyada sekizincidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 17:34:29
Güncelleme :16 Ocak 2009 Cuma 17:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?