3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Terepi yunuslarına ilgi büyük

Bursa'da engellilerin tedavisine yardımcı oldukları bilimsel olarak kanıtlanan 'Ada' ve 'Doğa' isimli yunus balıklarıyla terapiye girmek için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi kente akın ediyor.

Bir alışveriş merkezinde olması sebebiyle Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan Dolphin Park'ta bedensel ve zihinsel rahatsızlığı bulunan hastaların terapilerine devam ediliyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle yurt dışından çok sayıda misafiri ağırlayan Dolphin Park CEO'su Adnan Aktaş, yaklaşık 1.5 ay önce başlattıkları yunus terapisi hizmetine çok büyük rağbet olduğunu dile getirdi.

Şu ana kadar 'Ada' ve 'Doğa'dan terapi alan ailelerin çok memnun olduklarını dile getiren Aktaş, "Ziyaretçilerimi çok büyük bir bölümü yurt dışından geliyor. Ailelerimiz son derece memnun olduklarını dile getirerek çocuklarında ciddi ilerlemeler kaydettiklerini söylüyorlar" dedi. Bu çalışmanın öncelikle psikolojik danışmanın aileden, çocuk hakkında veriler almasıyla başladığını dile getiren Aktaş, "Tıbbi tahlilleri yapıldıktan sonra cocuğumuzu suya alıyoruz.

Uzman bir ekip tarafından yürütülen bu çalışmanın neticesinde son derece iyi sonuçlar alıyoruz. Orta ve sonuç aşamalarından sonra 13 günlük bir çalışmadan sonra çocuğumuzla olan terapimiz bitiyor. Minimum 6, maksimum 8 ay sonra bu çalışmamız tekrarlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Bu terapinin Türkiye'deki en ucuz ve en iddialı rakam olan 3 bin TL karşılığında yapıldığını vurgulayan Aktaş, " Burası bir alışveriş merkezi ve kapalı bir ortam. Yılın 365 günü terapi çalışması yapılmaktadır" dedi.

Özel eğitim uzmanı Hilal Dağ ise, yunus balıklarının yaydığı solar dalgaların çocuklarda var olan direnci kırmada, davranış problemlerini düzeltmede tetikleyici bir rol oynadığını vurgulayarak, hastalarda terapiden sonra öğrenme hızlarının arttığına dikkat çekti. Yunuslarla terapiden zihinsel ve bedensel engelliler, psikolojik rahatsızlığı olanlar, down sendromu ve otistik çocukların rahatsızlıklarında yararlanıldığını dile getiren Dağ, "Terapide herhangi bir yaş sınırlamamız yoktur. Büyük küçük tüm hastalarımı burada terapiye alınmaktadır. Yunus balıklarıyla terapi alan hastalarımızın sonuç değerlendirmelerinde ciddi yol kat ettiğimizi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yunus terapisinin ardından sıkı bir özel eğitimle desteklenen, gerek evde gerekse okulda eğitime tabi tutulan çocuklarda büyük ilerlemelere rastladıklarını kaydeden Dağ, "Örneğin yunus terapisine gelmeden önce göz kontağı kuramayan, davranış problemleri olan, tek kelime ancak konuşabilen bir çocukta terapiden 1 ay sonra hece okumaya geçtik. Buraya gelmekten endişe ve korku duyan ailelerimiz varsa buraya gelip yerinde görmelerini, hatta burada terapi alan çocuklarımızın sonraki durumlarını gözlemlemelerini öneriyorum" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 15:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?