4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Termal sondajda müjdeli haber

Termal sondajda 35 derece sıcaklıkta suya ulaştıklarını belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, bölgede şehrin yarısının içme suyu ihtiyacını karşılayacak soğuksu rezervinin bulunduğunu söyledi.

Dikkaldırım bölgesindeki termal sondaj çalışmalarını inceleyen Vali Şahabettin Harput, müjdeli haber verdi. Sondaj çalışmalarında beklediklerinden daha olumlu gelişmeler yaşadıklarını ifade eden Vali Harput, "Bölgede özel idare bünyesinde kurulan jeotermal A.Ş. tarafından sondaja başladık. Nihai hedefimiz 2 bin metreye kadar ilerlemek. Çalışmalarda şuanda 350 metreyi aşdık. Bu derinliğe inme esnasında beklediğimizin dışında bir gelişme oldu. Büyük bir soğuk su deniziyle karşılaştık. Bursa'nın yarısının içme suyu ihtiyacını giderebilecek büyük bir soğuk su rezervi ortaya çıktı.

Mevcut suyun debisinin zenginliğinin saniyede 100 litreyi aşkın olabileceğini düşünüyoruz. Basıncı riske etmemek için bir haftadır sondaj çalışmaları devam ediyor. Mevcut suyun önünü açtığınız takdirde 350 metre yüksekliğe fışkıracak su var. Bu güzelliğe ilave olarak derinliğe gidildikçe sıcak su damarı mevcut. Şu anki derinlikte 35 derece sıcaklıkta su var. Hedefimiz daha derinlere inerek suyun kalitesini ve sıcaklığını daha net şekilde ortaya çıkarmak. 2009 hedefimiz özel idare olarak Bursa'nın termal kenti olması noktasında önemli bir adım atmak. Burada çok profosyonel arkadaşlar çalışıyor. Bu çalışmalar dikkatli ve profosyonel insanlarla yapılmasıydı, bu su aniden dışarı çıkar ve bu çevreye olumsuz etki ederdi" dedi.

Soğuksu rezervinin kendilerini son derece memnun ettiğini kaydeden Harput, "Geçen yıl BUSKİ su ihtiyacını karşılamak için 100'ü aşkın içme suyu kuyusu açılmış. Burası o açılan su kuyularından daha fazla suyu rezerve ediyor. Bu büyük bir zenginliktir. Bursa'nın haberi olsun bu rezevden. İhtiyaç duyulursa kullanılacaktır. Bizim hedefimiz derinlerdeki sıcak suya ulaşmaktır. Biz daha derecesi sıcak olan suyu sadece termalde değil, şehir ısıtması ve sağlık turizmini harekete geçirmede kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

Jeotermal A.Ş.'yi yerli ve yabancı ortaklarla destekleyerek büyüteceklerini belirten Harput, "Bize çok önemli ülkelerden sağlık turizmine yönelik talepler geliyor. Büyük sağlık kompleksleri, termal turizm tesisleri yapmak isteyen firmalar var. Bursalı yatırımcıları da bekliyoruz. Bu çalışmayı yaparken Bursa'da daha önce jeotermal ile uğraşan vatandaşların zarar görmemesi, aksine onların ihtiyacını giderecek şekilde konsensüs içerisinde çalışıyoruz. Onların kulladıkları suların etkilenmemesine de dikkat ediyoruz. Bu çerçevede ilgili sivil toplum örgütleriyle de mutakabat halindeyiz. Anıtlar Kurulu ile de bölgeyle alakalı meseleleri giderdik. Hukuki önlemler kaldırıldı" diye kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 19:16:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?