3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Teşvik kanunu işsizliği azaltacak

TEŞVİK KANUNU İŞSİZLİĞİ AZALTACAK

Torba Kanunu ile beraber işveren teşvikleri konusunda kritik düzenlemeler yapıldığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Ramazan Yıldız, kayıtlı işsiz sayısını azalmayı hedeflediklerini söyledi.

25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 6111 sayılı Torba Kanun'unun çok fazla avantaj sağladığını belirten Yıldız, muhasebeci ve mali müşavirleri işveren teşvikleri konusunda bilgilendirdi. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak işçi, memur, esnaf kesiminin ele alındığını ifade eden Yıldız, teşviklerle işverenler için de çok kritik düzenlemeler yapıldığını belirtti. İşverenlerin SGK'ya olan borçlarının yapılandırıldığını hatırlatan Yıldız, "Yasada belirtilen kapsama giren kişilerin 31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınmaları halinde, bunların sigorta primlerinin işveren payları İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Her bir teşvik maddesinden yararlanabilmek için işe alınan kişinin son 6 ay içinde SGK'ya bildirilmemiş olması ve işe girdiği işyerindeki son altı aylık personel ortalamasına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Böylece bir işyerinden diğerine aktarma yapıp teşvik alınamayacağı gibi, işverenlerin bir işçiyi çıkarıp yerine başkasını alarak teşvikten yararlanması da önlenmiş oluyor. Devlet, öncelikle bütün işsizlerin İŞKUR'a kaydolmasını istiyor. Bunun yanında vasıfsız işsizlerin en azından İŞKUR kurslarıyla da olsa meslek edinmelerini sağlamaya çalışıyor. Diğer taraftan işverenlerin yararlanabileceği prim teşvikinde asgari ücret değil, prime esas kazanç tutarı esas alınıyor. 6111 sayılı kanun 25 Şubat'ta çıktı. 1 Mart'tan itibaren 9. teşvik uygulamaya başladı. Bu teşvikle birlikte istihdamın arttırılması kayıtlı işsizliğin azaltılması planlanıyor" diye konuştu.

BİRDEN FAZLA TEŞVİKTEN YARARLANILABİLECEK

Bu çercevede öncelikli olarak 18-29 yaş arası teknik eğitim almış, mesleki yeterlilik belgesine sahip olan teknik lise mezunlarının tamamının teşvik kapsamında olduğunu söyleyen Yıldız, "Bu teşvik uygulaması, 2011 yılının Mart ayında başlayacak, 2015 yılının sonuna kadar devam edecek. Bakanlar kuruluna yetki veriliyor. Yine aynı kanunda 5 yıl uzatma yetkisi veriliyor. 6111 sayılı kanunun getirdiği en güzel değişikliklerden biri ise, birden fazla teşvikten yararlanma imkanı getirilmesidir. Kişi hem 5 puanlık indirimden yaralanabilecek, hem de 6111 yasalı teşvikten faydalanacak. Sigortalıların girişleri ile ilgili olarak 4447 sayılı kanun ile 10. maddesinde yapılan değişiklik bu. O değişiklik çerçevesinde e-bildirge ekranından giriş yapılacak. Oradan talep alınacak. Ama onun arkasında kişilerin mesleki yeterlilik belgesi veya teknik eğitim almışsa, bu belgelerin sosyal güvenlik kurumuna sunulması gerekiyor. Uzatma işlemler de ona göre yapılacak" şeklinde konuştu.

TEŞVİK KANUNU İŞSİZLİĞİ AZALTACAK
İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2011 Perşembe 17:54:00
Güncelleme :16 Haziran 2011 Perşembe 18:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?