4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Ticarette şeffaflık dönemi

Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, yeni kanunla birlikte ticari alanda şeffaflaşmanın önem kazanacağını söyledi.

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası iş birliğiyle BTSO'da düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu" konulu konferansta, 2010'da yürürlüğe girmesi planan yeni Ticaret Kanunu hakkında bilgi verildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, bu tasarıyla ticari hayatta şeffaflaşmanın ön plana çıkacağını belirterek, "Bu kanun birçok yenilik getirdiği için yeni bir anlayışa da ihtiyaç vardır. Bu anlayışın, kanunu bizzat uygulayacak olanlarda da bulunması lazım. Burada herkese görev düşmektedir. Bir taraftan tacirlere, bir taraftan tacir yardımcısı dediğimiz kimseler ile onların ilişkide bulunduğu kurumlara, bir yandan da ticari organizasyonlara ve ve dolayısıyla bütün piyasalara büyük görevler düşüyor" dedi.

5.5 yılda hazırlanan yenin kanun tasarısının yılbaşından itibaren meclisten geçerek yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade eden Tekinalp sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kanun yürürlüğe girince, elbette bazı aksaklıklar olacak. Bunun seyri de yeni müesseselere bağlıdır. Bu yeni müesseselerin oturması lazım. Ben realist bir bakışla, 2 yıllık alışma ve bilinçlenme süreci gerektiğine inanıyorum".
BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile BSMMMO Oda Başkanı Mesut Topçu da, yeni düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu'na çağdaş bir nitelik kazandıracağını söyledi. Mevcut Türk Ticaret Kanunu'nun eskidiğine dikkat çeken Topçu, "Yeni TTK tasarısı bizlere ve iş dünyasına yeni bir ufuk açmaktadır. İşletmelerimizin rekabet gücünü artıracak yenilikler getirmesi, uygulanmayan veya uygulamada sorun çıkaran hükümlerin ortadan kaldırılması açısından tasarıyı destekliyor ve bir an önce yasal sürecin tamamlanmasını istiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 18:38:14
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 18:48:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?