4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tiryakiler çay bahçelerinde

Bursa'da kapalı mekanlarda sigara içme yasağının uygulanmasının ardından kahvehaneler boşalırken, tiryakiler çay bahçelerine akın etti.

Kahvehaneciler uygulamanın sert olduğundan yakınırken, vatandaşlar ise kanunda esneklik bekliyor.
Geçen pazar günü tüm Türkiye'de uygulamaya konulan kapalı mekanlarda sigara içme yasağı, kahvehanelerin boş kalmasına yol açtı. Günlük işlerinde büyük ölçüde düşüş olduğunu ifade eden kahvehane sahipleri duruma isyan etti. Uygulamanın sert olduğunu kaydeden kahvehane sahipleri, "Bu kanun çok sert şekilde uygulandı. Günde sattığımız çay sayısı yüzde 80 düştü. Bu meslekten de ekmek yiyen birçok insan var.

Zaten kira ve diğer giderlerimizi zor karşılarken, şimdi işlerimiz hepten kesildi. Birçok emekli ve işsiz insan var ve onlar vakitlerini kahvehanelerde geçiriyor. Bu yasak gelince hepsi gelmez oldu. Şimdi yaz ayı olduğu için vatandaş çay bahçelerine gidiyor. Kış gelince ne olacak? Bursa'da 5 binin üzerinde kahvehane var ve buradan ekmek yiyenlerin kaderiyle oynuyorsunuz. Bu yasağın uygulandığı ülkelerde bile bu kadar sert uygulama olmadı. Böyle giderse kilidi vurup gideceğiz. Denetleyeceklermiş, gelsin baksınlar kim var kahvehanelerde? Kahveciler odaları ise bu konuda üyelerinin hakkını savunmadı.

Aylık aidat almaya gelince istemesini biliyorlar. Bu kanuna esneklik getirilmesi gerekir. Böyle bir uygulama komünist devletlerde bile yok. Demokrasi insanlara özgürlük verir ancak ülkemizde buna müdahele ediliyor" dedi.

Yasağı anlamsız bulan tiryakiler ise, "Kahvehanelere gelenlerin kimi emekli, kimi ise işsiz. İnsanlar burada eşi dostuyla oturarak vakit geçiriyor. Buralar da olmasa nereye gidecekler? İnsanların hobilerini engelleyerek özgürlüklerine müdahale ediyorlar. Sigara içme alanlarını kısıtlayacaksanız, o zaman bunun satışını da yasaklayacaksınız. Elinden oyuncağı alınan çocuklara döndük. İki de bir dışarıya çıkıp sigara içmek zorunda kalıyoruz. Böyle giderse kahvehaneler kapanacak. Bu insanlar vergisini nasıl ödeyecek? Evine ekmek nasıl götürecek?" diye konuştu.

Yasağın uygulanmasıyla tiryakilerin akın ettiği çay bahçesi sahipleri ise işlerinin arttığını belirterek, "Bu uygulama birçok insanı memnun etmedi ama açık mekanı bulunan işletmelerin işleri açıldı. Şimdilik işlerimiz iyi ancak kışın ne olacak bilmiyoruz. Şu ana kadar herhangi bir ters davranışla karşılaşmadık" açıklamasını yaptı. Sigara içmeyen vatandaşlar ise uygulamanın yerinde olduğunu, zamanla oturacağını ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 11:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?