4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

TOFAŞ 800 işçiyi işten çıkardı

Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ), yaşanan ekonomik durgunluk sebebiyle siparişlerin azalması üzerine 800 kişiyi işten çıkardı.

Türk Metal Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Mesut Gezer, kriz boyunca TOFAŞ'ta yaklaşık bin 250 kişinin işten çıkarıldığını belirtti.

Türkiye'nin önemli otomotiv kuruluşların TOFAŞ, askerlik ve emeklilik dönemi gelenlerle geçici işçilerden oluşan 500 kişinin ardından şimdi de 300'ü emekli olmak üzere toplam 800 kişiyi işten çıkardı.

Türk Metal Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Mesut Gezer, işverenin işten ayrılmak isteyenleri de özendirmeye çalıştığını ifade etti. 12 Ocak'ta yeniden üretime başlayacak olan Tofaş'ın iki vardiyalı sisteme geçeceğini de dile getiren Gezer, "Çalışılmayan günlerde işçiler ücretlerinin yüzde 76'sını alacak. Bu süreci en az kayıpla atlatmaya çalışıyoruz. Girişimlerimiz sonucu çıkarılacak işçi sayısını 800'e çekmeyi başardık. Bursa'da 16 milletvekili var ve bunlardan biri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'tir. Krizin geleceği 3-4 ay öncesinden belliydi ama ne yazık ki gerekli önlemler alınmadı. Biz sendikalar olmasak daha fazla işten çıkarmalar yaşanacaktı. Otomotiv sektörünün yüzde 70'i ihracata yönelik çalışıyor. Bu yüzden iç piyasanın canlandırılması gerekiyor. Eğer canlandırılmazsa meydanlarda
daha çok bağırırız. Sonuçta işçi kazanmazsa esnaf da kazanmaz. Bu gidişle de 2009 yılında sosyal patlama yaşanabilir. Kriz sürdüğü müddetçe insanlar diken üstünde olacak" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı TOFAŞ'ta, kriz yüzünden üretim günde bin 100'den 750'ye düştü.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 22:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?